Ilyentájt már nagyon vágyunk a tavaszi napsugarakra, a friss zöldségekre, színekre, ízekre. Addig is, míg megérkeznek, egy finom fonott kaláccsal kényeztessük magunkat és mindenkit, aki szereti!
Hozzávalók
– 60 dkg liszt
– 4 dl tej + egy kevés a megkenéshez
– 7 dkg vaj
– 1 ek cukor
– 30 g élesztő
– 3 tojás sárgája (2 a tésztához, 1 a megkenéshez)
– pici só
Elkészítése
Kevés langyos tejben, pici cukorral futtassuk fel az összemorzsolt élesztőt. A megmaradt langyos tejben keverjük el a 2 tojás sárgáját.
Két maréknyi lisztet morzsoljunk össze a vajjal egy nagy dagasztótálban, adjuk hozzá a cukrot és a felfutott élesztőt, öntsük hozzá a tojássárgájával elkevert tejet és a sót. Ezután fokozatosan keverjük bele a lisztet, a legjobb, ha átszitáljuk. Dolgozzuk ki a tésztát kézzel vagy géppel. Ha túl lágyra sikerül, adjunk hozzá még kevéske lisztet. Cipó formában egy kelesztőtálban 40-45 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
A megkelt tésztát fektessük liszttel meghintett gyúródeszkára, és osszuk 3 egyenlő részre. A részekből formázzunk 25-30 cm hosszú hengereket, és fonjuk őket össze. Tegyük a tésztafonatot kivajazott-kilisztezett tepsibe, és pihentessük még kb. fél órát. Kenjük meg az 1 tojássárgájával elkevert tejjel, és süssük hagyományos sütőben 200 °C fokon, légkeveréses sütőben pedig 180 °C fokon 20-25 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és kenjük át újra a tojásos tejjel, majd még további 10 percig süssük, míg aranybarna lesz.
Tipp: a tésztájába tehetünk mazsolát is.
A kiváló hozzávalók megtalálhatóak a végjegyes termékkeresőnkben.