GYIK

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy rövidítése.


Nem egyezik meg. A Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy már megszűnt. Helyét megújult formában a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy vette át.


A KMÉ egy olyan értékteremtő minőségrendszer, amely a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálat egyéb termékeitől. Egy olyan védjegy, amely hiteles információt és valódi garanciát nyújt a hazai, kiemelkedő minőségű, biztonságos termékekről. Komplex rendszerként működik, amely magában foglalja az élelmiszer-biztonság, az élelmiszer-minőség és a -csomagolás vizsgálatát egyaránt.


A minőség szubjektív kérdés, azonban úgy gondoljuk, hogy e téren is utat lehet mutatni a vásárlóknak. A KMÉ-védjegyek hatékonyan segíthetik a vásárlók tájékoztatását: garantálják a magasabb minőséget, egyúttal hozzájárulnak az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez.


A KMÉ-védjegy kétszintű: KMÉ- és KMÉ arany fokozatú védjegy kategóriája van. A KMÉ-védjegy pályázat útján, a szükséges feltételek teljesülése után érhető el. Az arany fokozatú védjegy használatát csak azzal a termékkel lehet igényelni, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált Termékmustrán a legjobb termékek között szerepelt.


A Termékmustra egy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált komplex vizsgálatsorozat, az adott termékkörben megvásárolható termékek versenye. A Termékmustra eredményétől függően, kiváló szereplés esetén, a termék számára megnyílik a lehetőség KMÉ arany fokozatú védjegy igénylésére.


A KMÉ-vel elismert élelmiszereket az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüst színű emblémáról ismerhetik fel a vásárlók.

A KMÉ arany fokozatú védjegyet kiérdemlő élelmiszerek a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben játszó emblémát viselnek.


A védjegyes termékek köre folyamatosan bővül. A védjegyet elnyert termékekről a Védjegyes Termékek menüpontban tájékozódhat.


A felterjesztett terméknek meg kell felelnie a pályázati követelményeknek. A pályázónak bizonyítania kell, hogyan felel meg a KMÉ előírásainak, azaz hogy mitől kiválóbb a terméke, mint a piacon található többi termék, vagy arany fokozat esetén a Termékmustra mezőnyében a legjobbak között kell végeznie.

Amennyiben a pályázat megfelelő, az a bírálóbizottság elé kerül. KMÉ-védjegy esetén a termékmintát is be kell küldeni. A bizottság értékeli a pályázatot és a termékmintát is, majd egy helyszíni audit következik. Mindezek ismeretében a bírálóbizottság javaslatot tesz arról, hogy a pályázó megkapja-e a jogot a védjegyhasználatra.


A termékleírások, az ún. speciális tanúsítási követelmények tartalmazzák a kiválósági elemeket.

Ez egy kötelező, illetve választható elemek kombinációjából álló lista, amelyben az alapanyagokon, a termék minőségi tulajdonságain, a termékelőállítás ellenőrzöttebb folyamatán, korszerűbb feldolgozási módszereken, vagy éppen a fenntarthatóságon van a hangsúly. Ezekből tevődik össze a védjegyet elnyert termékek márkatulajdonosainak vállalása, amely biztosítja, hogy ezek az élelmiszerek kiemelkedjenek az átlagos minőségű árucikkek sorából.

A speciális tanúsítási követelmények által nyilatkozik a pályázó arról, hogy terméke mitől kiválóbb, mint a piacon lévő többi társa.


A pályázatok elbírálását az élelmiszeripar jeles képviselőiből, szakértőkből álló bírálóbizottság végzi, állandó és meghívott tagok részvételével. A meghívott tagok a bírálandó termékkörtől függően az élelmiszeripar szakterületeiként változnak.


A Kapcsolat menüpontban  megtalálhatók közvetlen elérhetőségeink, amelyen felül a Facebook és az Instagram közösségimédia-felületeken is kapcsolatba léphet velünk.


A KMÉ-védjegy megtalálható a Facebook és az Instagram felületeken egyaránt. Emellett érdemes a YouTube csatornát is figyelemmel követni érdekes tartalmakért.


szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek