Azon dolgozunk, hogy az új pályázható kategóriák minél gyorsabb ütemben megnyílhassanak. A bővítés ugyanis lehetőséget teremt minél több élelmiszeripari ágazat termékének, hogy viselhesse a Kiváló Minőségű Élelmiszer tanúsító védjegyeket.
Ahhoz, hogy az előállítók, forgalmazók pályázhassanak a KMÉ-re, el kell készíteni a termékre, termékkörre vonatkozó termékleírást, az ún. „speciális tanúsítási követelményt”. Ennek megfelelően jelenleg a legfontosabb feladatok közé tartozik a KMÉ-védjegyrendszerben az újabbnál újabb termékkategóriák megnyitása.
Hogy mely kategória mikortól pályázható, az a termékleírás megjelenésétől függ. A Kiterjesztési stratégia, a termékleírások kidolgozásának és megjelenésének ütemezését foglalja magába.
A KMÉ-re olyan termékkel lehet pályázni, amely termékleírása már elkészült és elérhető a kme.hu weboldalon.
Hogyan dől el, melyik termék és mikor következik?
A döntés során kikérjük az élelmiszeripar, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek és egyes egyetemek véleményét. Emellett figyelembe veszünk vásárlói szempontokat, trendeket is, ahogyan azt is, hogy milyen területeken mutatkozik nagyobb vállalkozói érdeklődés a védjegy iránt. Kiemelt figyelmet fordítunk minden jelenlegi és jövőbeli pályázóra, felmérjük az igényeket és ezeket számításba véve tervezünk.
Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy abban az esetben is vegye fel a kapcsolatot a Védjegyirodával, ha a terméke most még nem pályázható!
Melyek a jelenleg pályázható kategóriák?
2020-ban a tej és tejtermékekkel indult útjára a KMÉ-védjegyrendszer.
2021-ben már elkészült a nyers tej, friss húsok, illetve a húskészítmények termékleírása, ami által pályázhatóvá váltak az ide tartozó termékek. Az év második felében – többek között – a gabona- és tartósítóipari termékek kapnak helyet.
2022 utáni időszak kidolgozása jelenleg is folyamatban van, amelyhez minden javaslatot szívesen fogadunk a Védjegyiroda elérhetőségein.