Szakmai hírek

Tudjon meg többet a Speciális tanúsítási követelményekről!

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer speciális tanúsítási követelményei (termékleírások) olyan egyedi előírások, amelyek kifejezetten az adott pályázható termékkörökre, termékcsoportokra vonatkoznak.

A sikeres pályázathoz meg kell felelni az előírt kiválósági kritériumoknak. A KMÉ védjegyre pályázónak a Védjegy-, valamint Tanúsítási Szabályzatokban foglaltakon túl kell teljesítenie ezeket.

Mi a célja?

A védjegy elnyeréséhez a pályázónak igazolnia kell, hogy a terméke kiválóbb a kínálat egyéb termékeinél. Tehát be kell bizonyítania, hogy az általa előállított élelmiszer érdemes a magasabb minőséget jelképező védjegy viselésére.

E kiválóság alátámasztására készülnek a termékleírások, az úgynevezett speciális tanúsítási követelmények. A KMÉ védjegyre minden olyan termékkel pályázhatnak, amely kategóriák termékleírásai már elkészültek és a hivatalos weboldalon elérhetőek.

Termékleírások a gyakorlatban

A speciális tanúsítási követelmények meghatároznak kötelező és választható elemeket is.

A kötelező elvárások a hatályos hazai és uniós jogszabályokon és előírásokon túl, magasabb minőséget írnak elő az adott termékre.

A termékleírások választható elemeit pedig három nagy kategóriába csoportosítjuk:

1. termékre vonatkozó jellemzők
2. termékelőállítás folyamatára vonatkozó elvárások
3. fenntarthatóság

A termékkategóriák elemei változhatnak annak megfelelően, hogy milyen termékkörre vagy termékcsoportra vonatkoznak.

A pályázónak mind a három választható kategória elemei közül teljesíteni kell minimum egyet-egyet és már a pályázat benyújtásakor ezt igazolnia is kell. Az ehhez szükséges nyomtatványon írásban azt is ki kell fejtenie a pályázónak, hogy milyen módon teljesíti a választott pontot.

Kik határozzák meg a termékleírásokat és a minőségi kritériumokat?

A termékleírások kidolgozását a védjegyjogosult koordinálása mellett a

– Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a
– Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) szoros együttműködésben végzi.

Széles körű szakmai egyeztetés folyik olyan szakmai szervezetek bevonásával, mint a

– Magyar Élelmiszerkönyv Szakbizottságai,
– Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE),
– a bírálóbizottság tagjai által képviselt szervezetek,
– adott szakágazat gyártói képviselete, terméktanácsok, szövetségek.

Hogyan kell pályázni, és mi az igénylés menete? Kattintson!

Az előírt kritériumok teljesítése

A benyújtott pályázati dokumentációt a bírálóbizottság vizsgálja meg, annak tartalmát és megvalósítását az ellenőrök helyszíni audit keretében vizsgálják. Ennek fényében születik meg a döntés a védjegyhasználati jogról.

A védjegyes terméknek a hároméves használati időtartam alatt is folyamatosan meg kell felelnie a hatályos előírásoknak és a választható elemeinek egyaránt.

Kiterjesztési stratégia, avagy a pályázható termékek körének kialakítása

A védjegyrendszerben folyamatosan zajlik a pályázható termékkategóriák bővítése, amely lehetőséget teremt minél több élelmiszeripari ágazat termékének, hogy viselhesse a KMÉ tanúsító védjegyet.

A bővítés menetét, valamint az új termékkategóriák körét az élelmiszeripar és a leendőbeli pályázók véleményét is figyelembevéve alakítjuk ki.

A kiterjesztési stratégiáról bővebben itt olvashat!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek