Szakmai hírek

Minden, amit tudni érdemes a bírálóbizottságról!

A KMÉ-védjegyirodába beérkező pályázatokról a bírálóbizottság szakmai javaslata alapján dönt a Védjegyjogosult. A bírálóbizottsági üléseken tehát megvitatják a szakemberek, hogy véleményük szerint, az adott termék méltó módon viselhetné-e a kiváló minőséget garantáló védjegyet. Cikkünkben a bizottság tagjairól és az elbírálás menetéről olvashat, aktualitásokkal kiegészítve.

A testület állandó és meghívott tagokkal teljes!

A testület az élelmiszeripar jeles képviselőiből, szakértőiből áll. Az összlétszáma májusban 9 főre nőtt, hat állandó és három meghívott tagból áll. Tagjait, köztük elnökét a Védjegyjogosult kéri fel három évre.

A bírálóbizottság munkájában állandó tagként az alábbi szervezetek képviselői vesznek részt:

– Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság (AM)
– 1 delegált/elnök
– Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) – 1 delegált
– Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – 1 delegált
– Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) – 1 delegált
– Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – 2 delegált

További három meghívott is tagja a bírálóbizottságnak, akik a bírálandó termékkörtől függően, élelmiszeripari szakterületenként változnak. Őket is három évre nevezik ki. A bírálóbizottság munkájában a Magyar Élelmiszerkönyv kapcsolódó Szakbizottságának mindenkori elnöke (MÉ) meghívott tagként vesz részt.

A bírálóbizottság meghívott tagjai jelenleg a megpályázható termékkörökhöz igazodóan a tejipari szakterület képviselőiből kerülnek ki. Hamarosan hústermék témakörben három változó tagot neveznek ki, hiszen januártól ezen a területen is megnyílnak a pályázati lehetőségek.

A bírálóbizottság a Védjegyjogosult javaslatára ülésezik, havonta egyszer.

A pályázóknak érdemes az ülések dátumait figyelni, mivel ideális esetben öt nappal előtte célszerű benyújtani a pályázatot.

A bírálóbizottság aktuális ülésnapjai ITT érhetők el honlapunkon.

A döntéshez vezető út

A bizottság általában kétszer találkozik egy adott pályázattal.

Az üléseken a tagok vizsgálják a pályázati dokumentumokat és a termékmintát, majd döntenek a pályázatról, és javaslatot tesznek a Védjegyjogosult számára a további lépésekkel kapcsolatban.

Hogyan kell pályázni, és mi az igénylés menete? Kattintson!

Elsőként a beérkezett pályázati anyagot és termékmintát a bírálóbizottság szakmailag értékeli majd. Amennyiben ez alapján alkalmasnak tartja a pályázott terméket/termékeket a védjegy elnyerésére, akkor javaslatot tesz a Védjegyjogosult számára a helyszíni tanúsító audit lefolytatására. Ha a javaslat elfogadásra kerül és megtörtént az ellenőrzés, a pályázat újra a testület elé kerül. A bírálóbizottság ekkor már azt vizsgálja, hogy a pályázati anyagok, a termékminta és a helyszíni audit eredménye alapján, a pályázott termék és az ezt előállító létesítmény megfelel-e a szabályzatokban szereplő általános és vállalt előírásoknak. Ha igen, akkor a bírálóbizottság javaslatot tesz a Védjegyjogosult számára a védjegyhasználati jog megadására. A bizottság javasolhat kiegészítő feltételeket, de ezeket részletes indoklással kell megtennie.

Bizonyos esetekben a bírálóbizottság egyszerűsített eljárást, vagy egyszerűsített auditot is javasolhat. Egyszerűsített eljárás esetében nem kerül sor helyszíni ellenőrzésre, és a korábbi auditok pozitív tapasztalatai alapján dönt a testület. Egyszerűsített audit esetén csak bizonyos kérdéseket vizsgál a helyszínen az ellenőr. Erre például akkor kerülhet sor, ha nemrégiben történt meg az üzem átfogó ellenőrzése egy korábbi KMÉ-pályázat miatt.

A bírálóbizottság munkája tehát komplex és meghatározott szakmai szempontrendszer alapján dönt. Így megszületik a javaslat.

A már védjegyet elnyert termékekről itt tájékozódhat!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek