Gyermeked, családtagod vagy akár te is a menzán eszel? Akkor téged is érdekelhet, hogy hazánkban kifejezetten ösztönzik a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyes alapanyagok felhasználását a közétkeztetésben.
A KMÉ és a menza
Lássuk a hátteret! Az idei évtől kezdődően Magyarországon a közétkeztetést legalább 80%-ban az úgynevezett közétkeztetési rövid ellátási láncban (KREL) beszerzett termékekre, valamint helyi élelmiszerekre kell alapozni. Az erre vonatkozó rendelet* szerint a KMÉ is beletartozik a helyi termék fogalmába. Ennek alapján a közétkeztetésben lévő pályázatok benyújtásánál plusz pontot jelent, ha valaki KMÉ-védjegyes terméket használ fel alapanyagként.
Kinek jó és miért előnyös?
A menzán étkezőknek azért hasznos és előnyös, mert a KMÉ-védjegyes termékek garantáltan és tanúsítottan magas minőségűek. Ezzel pedig ahhoz a célhoz visznek közelebb, hogy kiváló minőségű, hazai alapanyagokból előállított ételek készüljenek a közétkeztetésben. Az a vállalkozás tehát, amely KMÉ-s alapanyagot vagy feldolgozott élelmiszert használ fel a közétkeztetésben, biztos lehet abban, hogy tanúsítottan minőségi és alapvetően hazai alapanyagokkal, termékekkel dolgozik. Ez a hazai termelőket, és élelmiszer-előállítókat is segíti.
*676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól
(A cikk 2. részét ide kattintva olvashatjátok)
A cikkhez felhasznált források:
https://kme.hu/a-kme-is-szerepet-kapott-a-kozetkeztetes-es-fenntarthatosag-konferencian/
https://kme.hu/vasarloi-oldal/gyik/
https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes/-/jelentos-valtozasok-a-kozetkeztetesi-kozbeszerzesekben
https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes/kozbeszerzesi-utmutato
TEKINTSd MEG VÉDJEGYKERESŐNKET!