Legutóbbi cikkeink Vásárlói hírek

A KMÉ is szerepet kapott a Közétkeztetés és fenntarthatóság konferencián

A kereskedelem mellett a közétkeztetésben is fontos szerepet kap a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy. Március 3-án, a Hungexpon tartották a Közétkeztetés és fenntarthatóság konferenciát, amelyet dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke nyitott meg, és ahol részt vett a KMÉ Védjegyiroda vezetője, dr. Homoki Hajnalka is.

„A Nébih nem csak a konyhákat, hanem az alapanyagokat is elkezdte minősíteni a szaktudására alapozott Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy keretében”. E szavakkal vezette fel a KMÉ-védjegyet dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a Közétkeztetés és fenntarthatóság konferencián, ahol a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy is képviseltette magát. Nyitóbeszédében egyebek mellett hangsúlyozta, „örvendetes hír, hogy a közétkeztetésben lévő pályázatok benyújtásánál plusz pontot jelent, ha valaki KMÉ-védjegyes terméket használ fel alapanyagként”.

A hivatal elnöke beszédében a konferencia másik fontos elemére, a fenntarthatóságra is kitért, ami a mai körültekintő vásárló egyik legfontosabb szempontja. Oravecz Márton gasztronómiai rendszerváltásról beszélt, ami a vásárlói közönség figyelmét az egészség, a frissesség és a fenntarthatóság felé irányítja.

A konferencia kerekasztal beszélgetésében a KMÉ Védjegyiroda vezetője, dr. Homoki Hajnalka is részt vett. A beszélgetésen többek között a KMÉ és közétkeztetés kapcsolatáról is szó esett. A Védjegyiroda vezetője két kapcsolódási pontot emelt ki. Az egyik a minőség, hiszen a KMÉ-védjegyes termékek tanúsítottan minőségi termékek, és ezzel hozzájárulnak ahhoz a célhoz, hogy a közétkeztetésben kiváló, hazai alapanyagokból előállított ételek készüljenek. A másik pedig a helyi termék, ami azért is fontos, mert a 2020. végén megjelent közétkeztetési tárgyú közbeszerzésekről szóló rendelet szerint a közétkeztetést Magyarországon, idén 60%-ban, 2023-tól legalább 80%-ban közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerezett termékekre, valamint helyi élelmiszerekre kell alapozni. E rendelet szerint a KMÉ is beletartozik a helyi termék fogalmába.

A Védjegyiroda vezetője kiemelte: „aki KMÉ-s alapanyagot vagy feldolgozott élelmiszert használ fel a közétkeztetésben, az biztos lehet abban, hogy tanúsítottan minőségi és alapvetően hazai alapanyagokkal, termékekkel dolgozik.”

Elmondta azt is, hogy „az elérhető KMÉ-védjegyes termékeket a kme.hu weboldal termékkeresőjében találják meg, de kérdéseikkel megkereshetik a Védjegyirodát, ahol a munkatársak minden szükséges információt megadnak az érdeklődők számára”.

A pályázható termékkörök száma már 21, amelyek között tej- és tejtermékek, friss húsok és feldolgozott húskészítmények, de a tojás is megtalálható. A közétkeztetőknek is érdemes arra ösztönözni beszállítóikat, hogy igényeljék a KMÉ-védjegyet a termékükre, hisz így számukra is szélesebb paletta áll majd rendelkezésre. A bővülés folyamatos, a védjegy hamarosan száraztésztákra, további tej- és hústermékekre, zöldségekre, gyümölcsökre, pékárukra is rákerülhet, érdemes nyomon követni a kme.hu weboldalt.

Termékkeresőnk segítségével Ön is könnyedén böngészhet a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyes élelmiszerek között!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek