Legutóbbi cikkeink Termékkörök Tojás

Mi volt előbb a tyúk vagy a kiváló minőségű tojás?

Örök dilemma, hogy vajon mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Ezt a megfejtést nem tudjuk, de sok minden mást viszont igen, sőt azt is eláruljuk, hogy mitől más a kiváló minőségű tojás a hagyományos tojáshoz képest.

Lássuk milyen plusz követelményeket várnak a szakemberek a Kiváló Minőségű tojásoktól.

Azon túlmenően, hogy ezeknek a termékeknek is meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak egyéb szempontokat is figyelembe kell vennie az előállítóknak.

Fontos szabályok vonatkoznak az állatok tartására a takarmányozástól kezdve az állategészségügyi követelményekig. A takarmány szigorúan ellenőrzött, csak GMO mentes gabonából származhat, az itatóvíznek ivóvíz minőségűnek kell lennie. Másik vizsgálandó pont az állatok egészségét veszi górcső alá, az állattartó telepnek például részt kell vennie az úgynevezett mentesítési programokban kiemelt figyelemmel a Salmonella gyérítési programra.

A tojások kimagasló minőségét mikrobiológiai és egy sor minőségi paraméter teljesítése is garantálja, ilyen például, hogy a héj szabályos alakú és sértetlen, a tojássárgája világosan megkülönböztethető határok nélküli, forgatáskor nem távolodhat el értékelhetően a tojás középpontjából, a fehérje pedig tiszta, áttetsző, a tojás idegen anyagot nem tartalmazhat.

Ezen kívül a tojás csomagolására vonatkozóan is meg kell felelni bizonyos követelményeknek, mint például biztosítani kell azokat a feltételeket, hogy a KMÉ-védjegyesnek szánt tojások nem keveredhetnek más tojásokkal, ezért jól elkülönített és megjelölt helyen kell tárolni.

Itt pedig még nem ér véget a kiváló minőségű tojás többletértéke, mert az előállítóknak a fenntarthatóságra és termék előállításának folyamatára vonatkozóan is teljesíteniük kell egy-egy választható elemet.

A termék-előállításának egyik sarkalatos pontja, az önellenőrzés, mely a tojás esetében olyan elemeket jelenthet, mint a tojáshéj felületének fertőtlenítése, vagy a tojáscsomogolóban az előállításhoz szükséges eszközök folyamatos tisztántartása és ezek ellenőrzése mikrobiológiai vizsgálattal. Sőt idetartoznak a szállításra vonatkozó előírások is, melyek közül választhat a pályázó termék előállítója, mint például, hogy a tojás, a tojásrakást követő 14 napon belül eljut a vásárlóhoz.

A pályázónak a korábban említett állattartásra vonatkozó kötelező kritériumokon túl plusz követelménynek is meg kell felelnie. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány példát, milyen lehetőségek közül választhat. Idetartoznak az istálló megvilágítására vonatkozó követelmények, vagy az állatok megfelelő mikroklímájának biztosítása, illetve a tojófészek méretének meghatározása.

Azt pedig nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a környezetvédelem milyen fontos szerepet tölt be a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy életében. A tojások előállítóinak 12 választható pont került be a Fenntarthatósági kritériumok alá. Ez vonatkozhat a megújuló energia felhasználására, a környezetbarát gazdálkodási módszereke alkalmazására. A tojás esetében a szállításnál például fontos, hogy a termelőtől, előállítótól a tojáscsomagoló ne legyen messzebb mint 80 km, illetve, hogy a takarmánybeszerzési helye is 100km-en belül legyen. A csomagolásnál pedig a környezetbarát, illetve újrafelhasználható csomagolóanyagot részesítsék előnyben.

Szakembereink tehát olyan kritériumrendszert alakítottak ki, mely biztosítja a vásárlókat, hogy a KMÉ-védjegyes tojás, garantáltan minőségi legyen, akár előbb volt, mint a tyúk, akár nem.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek