Legutóbbi cikkeink Tejtermékek Termékkörök

Tények, amiket a KMÉ-védjegyes vajról tudni érdemes

A jó vaj nélkülözhetetlen szereplője a konyhának sütéshez, főzéshez, vagy önmagában, egy szelet kenyérre kenve remek vacsora készül belőle. Sőt, a finom vajról a laktózérzékenynek sem kell lemondani, hiszen legutóbb éppen egy laktózmentes vajjal bővült a kiváló minőségű élelmiszerek listája. Hogy mitől más a KMÉ-védjegyes vaj, azt most bemutatjuk.

Korábbi termékismertetőinkben már említettük, hogy a kiváló minőségű élelmiszereknek első és legfontosabb alapanyaga, hogy az általános jogszabályi előírásoknak haladéktalanul megfeleljenek.
Ezen túlmenően pedig plusz követelményeket is teljesíteniük kell, melyek között vannak kötelezően teljesítendő elemek és választhatóak is.

A vajakra vonatkozó speciális követelményrendszer előírja, hogy mennyi lehet a KMÉ-védjegyes vajak zsírtartalma, ami 82% és 90% között mozoghat. Továbbá szabályozza a víztartalmát, a szárazanyag tartalmát, és hogy a vaj só tartalma sem lehet túl magas.

A KMÉ-védjegyes élelmiszer gyártójának a termékek előállítási folyamatán belül az önellenőrzésben, a vaj alapanyagával kapcsolatban, a tejfeldolgozási módszerekben, az állattartásra vonatkozó szempontokban, vagy fogyasztóbarát csomagolási technikában valamilyen plusz vállalást is teljesítenie kell. Néhányat kiemelve például, a folyamatos üzemi önellenőrzés, a higiéniai intézkedések elvégzése és a külső labor által végzett kontroll vizsgálatok. Kiemelt szempont továbbá a praktikus, kényelmes, fogyasztóbarát csomagolási technika alkalmazása.

A praktikum mellett azonban lényeges pont a fenntarthatósági követelményeknek való megfelelés. A vaj esetében ezek a szempontok egybecsengenek a korábbi cikkünkben a trappista sajtnál vagy a túró esetében tárgyalt szempontokkal. Itt is a legfontosabb tényezők a környezetbarát, megújuló energiaforrások alkalmazása, továbbá olyan feldolgozási módszerek, melyek kevésbé terhelik környezetünket. A szállítási távolság is a fenntarthatósági szempontok közé tartozik, hiszen nagyon fontos, hogy a termék előállításához szükséges alapanyag kisebb távolságot tegyen meg a feldolgozó üzemig.

Jól látható, hogy a KMÉ-védjegyes vaj összetett szempontrendszeren halad át, amíg teljesíti valódi küldetését, garantáltan minőségi élményt akár egy szelet vajaskenyéren is.

Nézze még védjegyes termékkeresőnkben, hogy mely élelmiszerek viselik már a KMÉ-védjegyet.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek