Legutóbbi cikkeink Tejtermékek Termékkörök

Nem rögös a túró útja

Hazánk egyik legkedveltebb alapanyaga a túró. Sokoldalúságának köszönhetően egyaránt alkalmazható sós vagy édes ízvilágú ételekben. Számos recept elengedhetetlen része, a nap bármely részében a tányérunkra kerülhet.

Miből választhatunk a vásárlásunk során?

A túró só és cukor nélkül készülő, kellemesen savanykás, laza rögökbe összeálló natúr tejtermék. A gyártási technológiától függően összetételében és megjelenésében is többféle változatával találkozhatunk. A sokféle termék sokféle felhasználást tesz lehetővé, ezért fontos tudnunk, hogy milyen célra szeretnénk beszerezni. Lehet, hogy az egyik túró tökéletes lesz az adott ételhez, de ugyanez már nem megfelelő egy másikhoz. Nézzük tehát, hogy miből választhatunk.

Zsírtartalom alapján sovány, zsírszegény, félzsíros, zsíros, valamint zsírdús termékekkel is találkozhatunk.  A termékek állagát tekintve is többféle található a polcokon, például leveles, vagy rögös termékek, utóbbi az Európai Unióban elismert, hagyományos különleges termék. Sőt, napjainkban már egyre több előállító készít speciális, például laktózmentes termékeket is.

Egy tudatos vásárlónak fontos szempont az is, hogy az alapanyagként használt termékből mekkora adag szükséges az adott recept elkészítéséhez. Ha megnézzük, hányféle kiszerelésben kaphatunk túrót, el kell gondolkoznunk azon is, hogy az optimális mennyiséget milyen kiszerelésben célszerű megvennünk. Készüljünk föl a vásárlás előtt, és ha a sütéshez, főzéshez csak 250g túróra van szükségünk, akkor törekedjünk arra, hogy ennek megfelelő kiszerelést válasszunk. A termék csomagolása sem utolsó szempont, főleg, ha fontos számunkra a fenntarthatóság. Találkozhatunk szelektíven gyűjthető, újrahasznosítható, akár kreatív célra is felhasználható csomagolóanyaggal rendelkező változatokkal is.

Ha kíváncsi, hogy a tehéntúrók csomagolását érintő kérdésekben, milyen válaszokat adtak a termékmustrán résztvevő bírálók, olvassa el kapcsolódó cikkünket!

Dönts tudatosan!

Egyes termékek esetében már sokkal könnyebb a választás, hiszen a Nébih szakemberei megvizsgálták és kiemelték a piacon elérhető termékek közül. Ezek ma már KMÉ-védjeggyel rendelkező termékek, melyek minden szempontból a legkiválóbbak.

TUDTAD?

Csak olyan termékre kerülhet rá a védjegy, amely megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, beleértve a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó előírásait. Ezen túlmenően, a termék nem tartalmazhat adalék- és technológiai segédanyagokat, vegyes alvasztású túró esetén alvasztó enzim kivételével, egyéb enzimeket sem. Laktózmentes termék esetében a laktáz enzim alkalmazása elfogadható. A terméknek meghatározott beltartalmi és mikrobiológiai paramétereknek is meg kell felelnie.

A fenti, kötelezően teljesítendő előírásokon felül a termékleírás választható elem kategóriáiban felsorolt, a termékek előállítására és fenntarthatósági vállalásokra vonatkozó pontok közül legalább egyet-egyet is teljesítenie kell.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek