Legutóbbi cikkeink Termékkörök Új termékkör Vásárlói hírek Zöldség-gyümölcs

Mi szem-szájnak ingere: bővült a pályázható termékek listája

Ha szereted a paprikát, a paradicsomot és a kígyóuborkát, téged sem hagyhat hidegen a hír: az említett zöldségek közül talán már jövőre vásárolhatunk garantáltan magas minőségű, KMÉ-védjeggyel ellátott terméket. Megnyílt ugyanis a KMÉ-védjegyre való pályázás lehetősége az eme zöldségeket termesztők és forgalmazók számára is.

Az a csodálatos paprika

Az étkezési paprikafajták rendkívül változatosak, ha alakjukat, méretüket, színüket vesszük alapul, ráadásul megszámlálhatatlanul sok formában, színben és ízben élvezhetjük ezt a zöldséget: frissen, sütve, főzve, grillezve, töltve, salátában, eltéve savanyúságnak, lecsónak, és még sorolhatnánk napestig! Miért lesz magas minőségű a KMÉ-tanúsítást elnyerő paprika? Mert a KMÉ-védjegyet csak az a paprika kaphatja meg, amelyet a termesztők integrált termesztéstechnológiával, biológiai növényvédelem mellett nevelnek.

Itt az uborkaszezon!

A KMÉ-tanúsítványt bizony nem adják könnyen, de bizonyos előírások betartásával megszerezhető. Ez a termelők és a vásárlók számára is egyaránt előnyökkel jár. Nézzük, milyen speciális követelményeket támasztanak a kígyóuborkával szemben! Például: a friss, étkezésre szánt kígyóuborkát zárt termesztőberendezésben kell előállítani, alakjának gyakorlatilag szabályosnak, egyenesnek kell lennie, hosszúságának el kell érnie a minimum 25 cm-t, tömegének pedig legalább a 250 g-ot.


Bogyós, fürtös, datolya, koktél – és társai

Természetesen a paradicsomról van szó, amellyel már lehet pályázni a KMÉ-védjegyre! Milyen előnyöket jelent ez nekünk, vásárlóknak? Azt az előnyt élvezhetjük például, hogy a KMÉ-tanúsítvánnyal rendelkező paradicsom garantáltan magas minőségű, és a méretbeli elvárásoknak is megfelel, így például a bogyós és fürtös típus esetében a bogyóátmérő legalább 47 mm.

Szigorúság a köbön

A paprikánál említettük a cikkben, de a kígyóuborkára és paradicsomra is érvényes az a kötelező előírás, hogy a termesztők integrált termesztéstechnológiával, biológiai növényvédelem mellett neveljék a zöldséget. Emellett az előállítónak egyéb elvárásokat is teljesítenie kell. Például, nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik-e tanúsított minőségbiztosítási rendszerrel vagy ökológiai tanúsítvánnyal, vagy a hatályos jogszabálynak megfelelően kistermelői tevékenységet folytat.

Ha vállalkozóként további információra van szükséged a pályázás feltételeiről, figyelmedbe ajánljuk szakmai cikkeinket a kígyóuborkára, a paprikára és a paradicsomra vonatkozóan.

Kövesd Facebook és Instagram oldalunkat

az aktuális hírekért!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek