Legutóbbi cikkeink Szakmai hírek Termékkörök Új termékkör Zöldség-gyümölcs

Bogyós, fürtös, datolya vagy koktél – KMÉ-védjegyet neki!

Mi másról is lehetne szó, mint a sokszínű paradicsomról, amelyet a jövőben a KMÉ-védjegy nyújtotta minőségi garanciával fémjelezhetnek a termesztők. Bár a tanúsítványt könnyű megpályázni, elnyerni már nem olyan egyszerű. A paradicsomok tulajdonságaira nézve ugyanis speciális követelményeket határoztak meg a szakemberek.

Milyen paradicsommal lehet pályázni?

A KMÉ-védjegyre csak az Európai Unió Közös Fajtajegyzékében/Nemzeti Fajtajegyzékben megtalálható azon paradicsomfajtákkal lehet pályázni, amelyek előállítási körülményei minden hatályos jogszabályi előírásnak megfelelnek.

– A KMÉ-védjegyet viselő paradicsomnak az „extra” vagy I. osztályú minőségi kategóriába kell esnie és speciális külső jellemzőkkel kell bírnia. Például a bogyós típusú paradicsom bogyóátmérője legalább 47 mm-es legyen, míg a fürtös típusnál a fürtben legalább 4 bogyó van, s a legkisebb bogyó sem lehet 47 mm-nél kisebb.
– Ebben a termékkategóriában is alapelvárás, hogy a termesztő integrált termesztéstechnológiával, biológiai növényvédelem mellett nevelje a paradicsomot.

A további pályázati feltételekről a kategóriára vonatkozó speciális tanúsítási követelményekben olvashatnak.

Hogyan lehet megszerezni a védjegyet?

A védjegyhasználati jog elnyeréséhez elektronikus úton lehet pályázni.

Meddig lehet pályázni?

A megnyitott termékkategóriákban – így a paradicsom esetében is – bármikor beadható a pályázat, nincs megszabott határidő. Azonban a gyorsabb elbírálás érdekében érdemes figyelemmel kísérni a bírálóbizottsági ülésnaptárt és legalább két héttel a soron következő ülés előtt benyújtani a pályázatot, így a helyszíni auditra és az esetleges hiánypótlásra is mihamarabb sor kerülhet.

További információ:

Naprakész híreinkről és a további pályázható termékkörökről a KMÉ portál vállalkozói felületén tájékozódhatnak: kme.hu/vallalkozasoknak

Ne feledjék, a KMÉ-védjegy a minőség garanciája! A jelenleg elérhető legmagasabb szakmai elismerés, hiteles minőségi tanúsítvány az élelmiszerek tekintetében.

A Védjegyiroda munkatársai bármilyen kérdés esetén

szívesen állnak a pályázók rendelkezésére

A VEDJEGY@ELBC.HU ÉS A +36 30/306 4238 elérhetőségeken.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek