Ennek érdekében mi már megtettük az első lépést, hiszen a gyorsfagyasztott zöldbab termékkörre vonatkozóan is elkészültek a speciális tanúsítási követelmények. Legyen szó zöld- vagy sárgahüvelyű, vágott vagy egész zöldbabról, mostantól bármelyik számára megpályázható a KMÉ-védjegy.
A KMÉ-védjegyre és a KMÉ arany fokozatára kizárólag olyan gyorsfagyasztott vágott zöldbab elnevezésű termékkel lehet pályázni, amelynek előállítási körülményei megfelelnek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak. Ezek azonban csupán az alapelvárások, hiszen a KMÉ számos további minőségi követelményt támaszt a védjegyre jogosult termékkel szemben.
Kiemelten fontos, hogy az alapanyagként felhasznált zöldbab legyen azonos fajtájú, zsenge, szálka- és membránmentes, nedvdús állományú, ép és egyöntetű színű. A zöldbabhüvely átmérője legalább 5 mm, hossza legalább 60 mm, amely sem lapos, sem sötétmagvú nem lehet.
A késztermék gyorsfagyasztott állapotban kemény, átfagyott. Jól tisztított, megfelelően vágott és megfelelően véglevágott (hegyezett), mérgező gyomnövényektől és szervetlen anyagoktól mentes. Felületén enyhe rozsdás karcolás, pontszerű rozsdafoltosság, esetleg enyhe felületi fagyszívottság előfordulhat. A sárgahüvelyű zöldbab esetén a zsengeségből eredő zöld színárnyalat szintén megengedett.
Csomagolásával kapcsolatban lényeges előírás, hogy azon szembetűnő helyen és formában el kell helyezni a termék jellegére és fogyasztás előtti hőkezelésének szükségességére utaló figyelmeztető feliratot.
Ismerje meg a GYORSFAGYASZTOTT ZÖLDBAB SPECIÁLIS TANÚSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEIT!