Díjak és költségek Legutóbbi cikkeink Nébih KMÉ különdíj Rendezvény Szakmai hírek Védjegyes termékek

Zöldinnovációs különdíjat hirdet a Nébih és a KMÉ

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy kölcsönösen támogatja, hogy a környezetbarát, zöldinnovációs szemlélet a hazai élelmiszerláncban is széles körben elterjedjen. Ennek szellemében összefogásban csatlakoznak a különdíjat felajánlókhoz a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expo keretében.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központja első alkalommal rendezi meg a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expot. Az expo célja, hogy felvonultassa azokat a hazai ötleteket, termékeket, szolgáltatásokat és eljárásokat, amelyek a klímacélok megvalósítását és egyúttal a magyar gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását támogatják.

Nébih – KMÉ Zöldinnovációs Különdíj

A Nébih és a KMÉ kölcsönösen támogatja, hogy a klímabarát szemlélet a hazai élelmiszerláncban is széles körben elterjedjen, ezért a Zöld E-Expo keretében különdíjat ajánl fel a leginkább „zöldinnovatív” élelmiszer-vállalkozás részére.

Nevezési feltételek

A Nébih – KMÉ Zöldinnovációs Különdíjra két kategóriában lehet nevezni. Innovációs ötletét, pályázatát benyújthatja bármely élelmiszer-vállalkozás,

– amelynek már van KMÉ-védjegyes terméke, és a fenntarthatóság követelményének igazoltan eleget tesz a lent felsoroltak közül legalább 3 kategóriában, valamint

– amely még most kíván KMÉ-védjegyre pályázni, de már előre fenntartható, környezetbarát működésre állította át az üzemet, és ezt igazolni tudja a lent felsoroltak közül legalább 3 területen.

Nevezési határidő: 2023. június 20. (kedd) 13 óra

A KMÉ által elismert fenntarthatósági vállalások

A KMÉ-védjegy három pilléren nyugszik: a kiváló minőség és az élelmiszerbiztonság mellett a fenntarthatóság is alapkövetelmény a védjegyet viselő élelmiszerekkel szemben. Ezért a védjegyre irányuló pályázat benyújtásakor a pályázó köteles fenntarthatósági vállalást tenni. A Speciális Tanúsítási Követelményekben (STK) – termékkörönként eltérően – határozzuk meg a példákat, lehetséges módszereket, amelyekből a pályázó meríthet.

A különdíjra pályázónak az alábbiak közül legalább 3 vállalást teljesítenie kell:

Fogyasztóbarát csomagolási megoldás alkalmazása

– Kényelmi, praktikussági szempontból a piacon elérhető hasonló termékek csomagolásától egyértelműen megkülönböztethető és előnyös megoldás. Fogyasztóbarát csomagolás esetében figyelembe kell venni a fenntarthatósági szempontokat is. Nem fogadható el olyan fogyasztóbarát csomagolás, amelynek ökológiai lábnyoma/környezetterhelése nagyobb, mint a piacon elérhető hasonló termékeké.

Környezetbarát, megújuló energiaforrások alkalmazása

– Az üzem megújuló energiaforrásokból (például földhő, napelem, biogáz) nyeri energiájának egy részét. Fenntartható gazdálkodási inputok/technológiai módszerek alkalmazása.

– A termék előállításához használt alapanyag ökológiai, vagy extenzív gazdálkodásból származik.

– Az erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodás: anyag-, energia- és víztakarékos, valamint környezetterhelést csökkentő feldolgozási technológiák alkalmazása, meglévő technológiák korszerűsítése (például regeneratív hővisszanyerés, a hulladékhő-hasznosítás, a hűtőrendszerek hatásfokának javítása, energiafelhasználás csökkentése).

– Környezetvédelmi megfelelést tanúsító MSZ EN ISO 14001:2015 rendszer alkalmazása.

– Környezetkímélő tisztító-, takarítószerek alkalmazása.

– A melléktermékek hasznosítása, a termék- és anyagveszteségek minimalizálása, környezetet kímélő hulladékgazdálkodási rendszer.

– Takarékos vízhasználat (például a fajlagos vízfelhasználás csökkentése, az egyes berendezésekből elfolyó melegvíz másodlagos tisztítási feladatokra történő felhasználása), hatékony és környezetbarát szennyvízkezelési technológia.

– Olyan beszállítók preferálása, akik környezetvédelmi célú beruházásokat hajtottak végre.

– Környezetbarát csomagolási megoldás alkalmazása (csökkentett csomagolás méret, alternatív csomagolóanyagok pl.: komposztálható, FSC logó).

Szállítási távolság

– A termék-előállítás során felhasznált alapanyagok (pl. a beszállított tej/tejszín, hús, az állatok etetéséhez használt takarmány) 100 km-en belülről kerüljenek a feldolgozóüzembe.

Díjazás

A Nébih és a KMÉ jelképes, ugyanakkor pénzben kifejezhető díjjal kívánja honorálni a nyertes pályázó fenntarthatósági törekvéseit.

– Amennyiben a nyertes pályázó most pályázik a KMÉ-re, a védjegybirtokos elengedi az üzemi tanúsító audit díját.

– Ha meglévő védjegyhasználó nyeri el a Nébih KMÉ Zöldinnovációs Különdíjat, úgy – az első „díjmentes” év mellé – plusz egy évig védjegyhasználatidíj-mentességet kap egy KMÉ-védjegyes termékére (függetlenül attól, hogy egy vagy több védjegyes terméke van).

Pályázat benyújtása

A pályázatokat a Körforgásos Gazdaság Elemző Központ részére szükséges megküldeni elektronikus úton, az alábbi email címre: zoldexpo@uni-mate.hu.

A további részletekről a projekt hivatalos honlapján lehet tájékozódni: www.e-expo2023.hu

PÁLYÁZZON a KMÉ-védjegyre!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek