Legutóbbi cikkeink Vásárlói hírek Védjegyes termékek

Mit teszel a felesleges élelmiszerrel? – 1. rész

Tudatos vásárlóként általában gondosan megválogatjuk, mit vásárolunk. A tudatossághoz hozzátartozik, hogy figyelmet fordítunk arra is, mit fogunk tenni a fel nem használt élelmiszerrel. Az egyéni adományozáson túl hazánkban már több szervezet végez közvetítői munkát annak érdekében, hogy az élelmiszer-áruházaknál és gyártóknál keletkező élelmiszer-felesleget eljuttassa a rászorulóknak.

Élelmiszermentés – kicsiben

Bizonyára előfordult már veled is, hogy túlbecsülted a mennyiséget, és több élelmiszert vásároltál, mint amennyi szükséges, akár a nagyobb ünnepek táján, akár családi események idején. Nem csupán az élelmiszerek drágulása miatt kell jól átgondolni, mit tehetünk a felesleggel. Más, rászoruló háztartásokban ugyanis jól jöhet az olyan tartós élelmiszer, amelyet mi is szívesen elfogyasztanánk. Magyarországon évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek hozzávetőlegesen az egyharmada a háztartásokban termelődik.

A Maradék nélkül program ajánlása szerint az adományozásra leginkább ideális termékek a következők: liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (keksz, ropi, sajtos tallér).

Figyelem! A gyorsan romló élelmiszereket, amelyeken fogyaszthatósági idő van feltüntetve, nem ajánlatos adományozni, hiszen ezek a termékek lejárat után egészségügyi ártalmakat okozhatnak (pl. tejtermékek, pékáruk, húskészítmények). Lásd erről korábbi cikkünket!

Hol adhatsz le egyénileg élelmiszer-adományt?

A Maradék nélkül összegyűjtötte azoknak a karitatív szervezeteknek a listáját, amelyeket bátran felkereshettek: https://maradeknelkul.hu/2022/12/09/biztonsagos-torodes-hol-adhato-le-az-elelmiszer-adomany/

Ne feledd, tudatos vásárlóként nem csupán a biztonságos és jó minőségű élelmiszer megvásárlására, hanem a termékek optimális felhasználására is figyelni kell!

(Cikkünk folytatódik.)

Keresd a kiváló minőségű élelmiszereket

a KMÉ védjegykeresőben!

 

Friss hírekért kövesd

FACEBOOK és INSTAGRAM oldalunkat!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek