Legutóbbi cikkeink Vásárlói hírek Védjegyes termékek

Mit teszel a felesleges élelmiszerrel? – 2. rész

Ahogyan cikkünk első részében írtuk, a tudatossághoz hozzátartozik, hogy figyelmet fordítunk arra, mit fogunk tenni a fel nem használt élelmiszerrel. Az egyéni adományozáson túl hazánkban már több szervezet végez közvetítői munkát annak érdekében, hogy az élelmiszer-áruházaknál és gyártóknál keletkező élelmiszer-felesleget eljuttassa a rászorulóknak. Ebbe a tevékenységbe pillantunk bele a második részben.

Élelmiszermentés – nagyban

Az élelmiszereken feltüntetett lejárati idő túllépése után a termékeket jogszerűen már nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni.  Ez pedig élelmiszer-felesleget „termel”. Hazánkban 2005-ben indult szervezett élelmiszermentés civil kezdeményezésre, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hálózatának megalapításával, amely a napi munkát jelenleg 13 fő alkalmazottal végzi, akiket 60 fős önkéntes csapat segít.

A munkájuk során a felajánló élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól átveszik az élelmiszer-felesleget, és átadják a partnerszervezeteknek (karitatív cégeknek), akik szétosztják a rászorulók között. Ennek a folyamatnak minden eleme ingyenes. Költségeket igényel azonban a logisztikai munka, a raktározás, a szállítás és a szervezés. A működésük óta összesen 97 100 tonnányi élelmiszert osztottak szét hazánkban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 62,5 milliárd forintot. 2022-ben 650 karitatív szervezeten keresztül 239 ezer nélkülöző emberhez juttatták el az adományokat. (Forrás:  Magyar Élelmiszerbank Egyesület )


Azóta több szervezet is alakult, amely hasonló élelmiszermentő munkát végez. Ilyen például a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület, amely civil összefogást követően 2018-ban alakult meg. Azóta 1200 tonnánál is több élelmiszert juttatott el 18 ezer rászorulóhoz.

Európában 35 éve működik az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége, amelyben jelenleg 30 ország képviselteti magát, és amelynek tagja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is.
Nemrégiben jogszabály* is született a kereskedelemben jelentkező élelmiszer-pazarlás csökkentésére, illetve megelőzésére. Létrejött az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK), amelynek munkájában élelmiszer-kereskedők, karitatív szervezetek és kormányzati szervek működnek együtt.

Sprórolj és ments ételt!

Végül egy olyan kezdeményezést ajánlunk a figyelmetekbe, amellyel pékségek, cukrászdák, éttermek, hotelek és boltok kedvezményes napi kínálatából tudtok választani. Ennek igénybevételével hozzájárulhattok a fenntarthatóbb ételgazdálkodáshoz, és a termékekhez is olcsóbban juthattok hozzá. A Munch asztali gépen vagy telefonos applikációként is működik: https://munch.hu/

Ne feledd, tudatos vásárlóként nem csupán a biztonságos és jó minőségű élelmiszer megvásárlására, hanem a termékek optimális felhasználására is figyelni kell!

*72/2022. (III. 2.) Korm. rendelet az élelmiszermentésről

Cikkünk 1. részét itt olvashatod:  https://kme.hu/mit-teszel-a-felesleges-elelmiszerrel-1-resz/

Kapcsolódó cikk:

https://portal.nebih.gov.hu/-/hianypotlo-lejarati-utmutatot-allitott-ossze-a-nebih

 

 

Keresd a kiváló minőségű élelmiszereket

a KMÉ védjegykeresőben!

 

Friss hírekért kövesd

FACEBOOK és INSTAGRAM oldalunkat!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek