Bővült a KMÉ-védjegyre esélyes pékáruk palettája, mostantól a vajjal készült foszlós kalácsra is benyújtható a pályázat. A hazai kínálatban elérhető, édes és sós kalácsok előállítói egyaránt csatlakozhatnak a nemzeti minőségrendszerhez, ehhez azonban szigorú feltételeknek kell eleget tenniük.
Már a Magyar Élelmiszerkönyv is szigorúan szabályozza, mit nevezhet a gyártó vajas élelmiszernek: csak az a termék viselheti nevében a „vajas” jelzőt, amely kizárólag tiszta vajból származó vajzsírt tartalmaz. Vajra utaló íz-, ízfokozó, aroma- és élelmiszer-adalékanyagok nem használhatók fel.
A KMÉ, illetve a KMÉ arany fokozatú védjegyek elnyerésére olyan édes vagy sós kaláccsal lehet pályázni, amely kizárólag búzafinomliszt (BL 55 típusú́ liszt), sütőélesztő, étkezési só, 2,8 % zsírtartalmú tej (vagy zsíros tejpor), vaj, cukor, teljes tojás (vagy teljes tojáslé), ivóvíz felhasználásával, tésztakészítéssel, fonással, csavarással alakított, jellemzően sütőformába helyezett, vagy szabadon vetett, felületén teljes tojással megkent, lazítással, majd sütéssel előállított termék.
Alapvető kitétel, hogy a vajjal készült foszlós kalács fagyasztásra nem készíthető.
Az édes kalácsok esetében követelmény, hogy a termék a felhasznált lisztmennyiséghez számítva csupán 1%-ban tartalmazhat étkezési sót, vajat pedig legalább 11%-ban kell tartalmaznia. A vaj mennyisége a sós kalácsokra is vonatkozik.
Az édes és a sós készítményekre nézve egyaránt kötelező előírás, hogy 90 g teljes tojás vagy kizárólag tartósítószermentes tojáslé használható fel liszt kg-onként. A védjegyes édes és sós kalácsok foszlós bele (szakszóval: bélzete) zsírtartalmának pedig tömegszázalékban mérve el kell érnie legalább a 10%-ot.
Tekintse meg a vajjal készült foszlós kalácsra vonatkozó, részletes
speciális tanúsítási követelményeket!
A Védjegyiroda munkatársai bármilyen kérdés esetén
szívesen állnak a pályázók rendelkezésére
A VEDJEGY@ELBC.HU ÉS A +36 30/306 4238 elérhetőségeken.