A védjegyek egyik legnagyobb előnye, hogy a vásárlók egyszerűen kiválaszthatják a piaci kínálatból a valóban minőségi termékeket. Összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyek azok a legfőbb kritériumok, amelyek miatt megéri ezeket választani:
-
Ellenőrzött minőség
A követelményrendszer három fő tényezőre helyezi a hangsúlyt: a termék tulajdonságaira, az előállítás folyamatára, valamint a fenntarthatósági szempontokra. A helyszíni ellenőrzés során a szakemberek az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai szabályoktól a teljes gyártási folyamatig mindent megvizsgálnak.
-
Hiteles forrás
A KMÉ az ágazati szereplők összefogásán alapul, hitelességét pedig a Nébih neve is garantálja. A pályázatok elbírálását az élelmiszeripar jeles képviselőiből, szakértőkből álló bírálóbizottság végzi, állandó és meghívott tagok részvételével. A meghívott tagok a bírálandó termékkörtől függően az élelmiszeripar szakterületeiként változnak.
-
Fenntarthatóság
Az élelmiszer-biztonságon túl, a KMÉ-minőséghez tartoznak fenntarthatósági szempontok is. A termékek előállításától kezdve a csomagolásig, végig fontos szempont a környezetünk védelme.
-
Optimális csomagolás
A csomagolás értékelése során a Bíráló Bizottság kiemelten vizsgálja, hogy a lehetséges megoldások közül a környezetkímélőbb, megfelelően fogyasztóbarát megoldásokat használta-e a pályázó. Ahol ez indokolt és lehetséges, előnyös a fogyasztható csomagolás, a többadagos egységeknél a visszazárhatóság, az újrahasznosíthatóság, a szállítást, kezelést könnyítő műszaki megoldások, a természetes alapú csomagolóanyagok használata.
-
Folyamatos kontroll
A pályázó termék minőségi jellemzőinek alkalmasnak kell lennie arra, hogy a védjegy meghirdetett céljait szolgálja. Amennyiben a pályázó a tanúsítási eljárást sikeresen teljesítette, 3 évre védjegyhasználati szerződést köthet. Ez idő alatt számíthat ellenőrzésekre, hiszen folyamatosan garantálni a kell azt, hogy a terméke változatlanul teljesít minden követelményt.
A minőség szubjektív kérdés, azonban úgy gondoljuk, hogy e téren is utat lehet mutatni a vásárlóknak. A KMÉ-védjegyek garantálják a magasabb minőséget, egyúttal hozzájárulnak az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez.