Legutóbbi cikkeink Termékkörök Új termékkör Vásárlói hírek Zöldség-gyümölcs

Szamóca és alma, jövőre, veletek, ugyanitt!

Ha Te is kedveled a ropogós almát és a zamatos szamócát, most számodra is jó hírt hoztunk. Mostantól újabb két termékre, az almára és a szamócára is megnyílt a KMÉ-védjegyre való pályázás lehetősége.

Alma fájától…

Tudtad, hogy elődeink már a kőkorszakban termesztettek almát? Hamar elröppent a két és fél millió év, és íme, máris védjegyet kaphat ez a sokak által kedvelt gyümölcs. A KMÉ-védjegy használatához a termelőknek szigorú előírásokat kell betartaniuk, hiszen a vásárlók számára így lehet a magas minőséget garantálni.

A KMÉ-tanúsítványt azok az almatermesztők kaphatják meg, akik többek között méhkímélő technológiát alkalmaznak a gyümölcsösben. Ez a feltétel azért is fontos, mert egyre több szakember hívja fel a figyelmet arra, hogy a beporzó rovarok védelme érdekében cselekednünk kell.

Eper vagy szamóca?

Írhatjuk szamóca helyett azt is, hogy eper, hiszen a mindennapi nyelvben ez az elterjedtebb. Ám ha nagyon szigorúak és szabatosak akarunk lenni, maradjunk inkább a szamóca elnevezésnél! Hogy miért? Mert az eper a fán terem, a szamóca pedig egy lágyszárú, kis termetű évelő növény gyümölcse.

De lássuk inkább az igazán lényeges kérdést! Még mi különbözteti meg a KMÉ-védjegyes almát és a szamócát a többitől? Először is, ha KMÉ-tanúsítvánnyal rendelkező almát és szamócát vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy garantáltan magas minőségű termékek. A másik fontos jellemző, hogy e két gyümölcsöt (akárcsak a KMÉ-védjegyes kígyóuborkát, paprikát és paradicsomot) a termesztők integrált termesztéstechnológiával, biológiai növényvédelem mellett nevelik. Mindezek mellett az előállítónak egyéb elvárásokat is teljesítenie kell, például nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik-e tanúsított minőségbiztosítási rendszerrel vagy ökológiai tanúsítvánnyal, vagy a hatályos jogszabálynak megfelelően kistermelői tevékenységet folytat.

Ha vállalkozóként további információra van szükséged a pályázás feltételeiről, figyelmedbe ajánljuk szakmai cikkeinket az almára és a szamócára vonatkozóan.

Kövesd Facebook és Instagram oldalunkat

az aktuális hírekért!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek