Néha a legegyszerűbb sütemény a legjobb, ezért az igazán ünnepi, kicsit komplikáltabb desszertek mellé iktasd be ezt a túrós kuglófot is. Tökéletes lesz, ha a nagy sütés-főzés közepén megpihennél egy kávé és egy pici finomság mellett, esetleg váratlan vendégek toppannak be, sőt ajándéknak sem éppen rossz ötlet. A túrótól egy kicsit különlegesebb a tésztája, mint a klasszikus verziónak, úgyhogy a tetejére már tényleg csak egy leheletnyi citrommáz kell, és kész is – kb. 15 perc munka van vele, úgyhogy ez tutira belefér akár az utolsó pillanatban is.
HOZZÁVALÓK
-
25 dkg túró
-
10 dkg vaj
-
1 bio citrom reszelt héja
-
3 db tojás
-
12,5 dkg tejföl
-
1 ek vaníliakivonat
-
25 dkg cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 tk só
-
20 dkg liszt
- A mázhoz:
-
10 dkg porcukor
-
3 ek frissen facsart citromlé
Elkészítése
- Egy kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk. A túrót villával összetörjük. A vajat felolvasztjuk, kissé megbarnítjuk, és belereszeljük a citrom héját. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a tojásokat, a túrót és a tejfölt, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a vaníliát. Nem kell habosra verni. Belekeverjük a cukrot, a sütőport, a sót, majd az egészet simára keverjük a liszttel.
- A tésztát az előkészített sütőformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük: ha nem tapad rá a tészta, amikor megszúrjuk, kivehetjük a sütőből.
- A sütőből kivéve hagyjuk a formában teljesen kihűlni, majd kiborítjuk. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, a kuglófra öntjük, majd felszeleteljük.
NÉZD MEG A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉT ITT!