Skip to main content

Mákosguba-torta

Az ünnepi időszakban az az egyik legjobb dolog, hogy rengeteg mákos süteményt lehet enni és készíteni. Persze máskor is, de azért ilyenkor mégiscsak egy kicsit többször kerül elő ez az alapanyag a bejglihez, pozsonyi kiflihez, és természetesen a mákos gubához. Utóbbi sokaknál nagy karácsonyi kedvenc, ezért most megmutatjuk, hogy lehet egy kicsit ünnepélyesebb verziót készíteni belőle: mákosguba-tortaként, könnyű, habos krémmel megspékelve. Egyszerűen mennyei!

HOZZÁVALÓK

A mákosgubához:

  • 4 dl tej

  • 1,5 dl habtejszín

  • 2 db tojássárgája

  • 40 g porcukor

  • 1 ek vaníliakivonat

  • 40 g vaj

  • 8-10 db szikkadt kifli

  • 80 g darált mák

  • 3 ek narancslekvár

A krémhez:

  • 2,5 dl tej

  • 2,5 dl habtejszín

  • 2 db tojássárgája

  • 50 g porcukor

  • 1 ek vaníliakivonat

  • 2 ek vaj

  • 20 g porzselatin (1 csomag)

A torta tetejére:

  • 3 ek méz

  • 1 ek darált mák

Elkészítése

    • A gubához a tejet és a tejszínt forráspontig hevítjük. Közben a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekanalazzuk a forró tejet óvatosan, hogy a tojást ne kapja össze. Az egészet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd sűrűre főzzük.
    • A kifliket felszeleteljük (ha nem szikkadt, ezután a sütőben kissé kiszárítjuk), egy tálba tesszük és leöntjük a kész sodóval. Megszórjuk darált mákkal, összekeverjük és 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk.
    • 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25 percig sütjük. Ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni, és megkenjük narancslekvárral.
    • A krémhez ismét először sodót készítünk, kicsit másképp, mint az előbb. A tejet forráspontig hevítjük, közben a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekanalazzuk a forró tejet óvatosan, hogy a tojást ne kapja össze. Az egészet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Közben habbá verjük a tejszínt. A kihűlt sodóhoz adjuk a zselatint, csomómentesre keverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot. A krémet a gubára simítjuk, és az egészet a hűtőbe tesszük legalább 3 órára, de lehetőleg egy egész éjszakára. Tálaláskor mézet csorgatunk a tetejére, és darált mákkal díszítjük.

NÉZD MEG A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉT ITT!


Kvíz

Kvíz

Kvíz

Médiatár

Médiatár

Médiatár