Az ünnepi időszakban az az egyik legjobb dolog, hogy rengeteg mákos süteményt lehet enni és készíteni. Persze máskor is, de azért ilyenkor mégiscsak egy kicsit többször kerül elő ez az alapanyag a bejglihez, pozsonyi kiflihez, és természetesen a mákos gubához. Utóbbi sokaknál nagy karácsonyi kedvenc, ezért most megmutatjuk, hogy lehet egy kicsit ünnepélyesebb verziót készíteni belőle: mákosguba-tortaként, könnyű, habos krémmel megspékelve. Egyszerűen mennyei!
HOZZÁVALÓK
A mákosgubához:
-
4 dl tej
-
1,5 dl habtejszín
-
2 db tojássárgája
-
40 g porcukor
-
1 ek vaníliakivonat
-
40 g vaj
-
8-10 db szikkadt kifli
-
80 g darált mák
-
3 ek narancslekvár
A krémhez:
-
2,5 dl tej
-
2,5 dl habtejszín
-
2 db tojássárgája
-
50 g porcukor
-
1 ek vaníliakivonat
-
2 ek vaj
-
20 g porzselatin (1 csomag)
A torta tetejére:
-
3 ek méz
-
1 ek darált mák
Elkészítése
-
- A gubához a tejet és a tejszínt forráspontig hevítjük. Közben a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekanalazzuk a forró tejet óvatosan, hogy a tojást ne kapja össze. Az egészet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd sűrűre főzzük.
- A kifliket felszeleteljük (ha nem szikkadt, ezután a sütőben kissé kiszárítjuk), egy tálba tesszük és leöntjük a kész sodóval. Megszórjuk darált mákkal, összekeverjük és 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25 percig sütjük. Ezután kivesszük, hagyjuk kihűlni, és megkenjük narancslekvárral.
- A krémhez ismét először sodót készítünk, kicsit másképp, mint az előbb. A tejet forráspontig hevítjük, közben a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekanalazzuk a forró tejet óvatosan, hogy a tojást ne kapja össze. Az egészet visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Közben habbá verjük a tejszínt. A kihűlt sodóhoz adjuk a zselatint, csomómentesre keverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot. A krémet a gubára simítjuk, és az egészet a hűtőbe tesszük legalább 3 órára, de lehetőleg egy egész éjszakára. Tálaláskor mézet csorgatunk a tetejére, és darált mákkal díszítjük.