A téllel a karácsonyi fűszerek illata is észrevétlenül beoson az otthonunkba. Vágyunk az illatos süteményekre, egyre több időt töltünk a konyhában. A vajas keksz mindig telitalálat. Hoztunk egy variációt, ami garantáltan meghozza a téli hangulatot.
HOZZÁVALÓK
- 30 dkg liszt
- 10 dkg KMÉ- vaj
- 1 tk. szódabikarbóna
- 10 dkg porcukor
- 1 tk. mézeskalácsfűszer-keverék
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 2 ek. méz
- 1 darab tojás
Elkészítése
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk el benne a puha vajat. Utána adjuk hozzá a szódabikarbónát, porcukrot, a fűszereket (mézeskalácsfűszer-keverék, gyömbér), utoljára pedig a mézet és a tojást, majd gyúrjunk belőle sima tésztát.
A begyúrt tésztát formázzuk cipóba, takarjuk le, és szobahőmérsékleten 30 percig hagyjuk pihenni.
A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen, fél centiméter vastagságúra nyújtsuk ki, majd tetszőleges kiszúróval szaggassuk ki a tésztát.
A kiszaggatott tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe 6-8 percre.