Skip to main content

Bejgli

HOZZÁVALÓK

Tésztához:

500 g KMÉ-liszt

250 g KMÉ-vaj (hideg)

2 tojássárgája

2 ek porcukor

150 ml KMÉ-tej

20 g friss élesztő

csipet só

Diós töltelékhez:

300 g darált dió

150 ml KMÉ-tej

100 g kristálycukor

1 ek méz

1 citrom reszelt héja

1 tk vaníliakivonat

Mákos töltelékhez:

300 g darált mák

150 ml KMÉ-tej

100 g kristálycukor

1 narancs reszelt héja

1 tk fahéj

Elkészítése

  1. A tészta elkészítése:
    Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet a hideg vajjal, míg morzsás állagú nem lesz. Az élesztőt keverjük el langyos tejben egy csipet cukorral, és hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgákat, a porcukrot és a sót. Gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe 1 órára pihenni.
  2. A töltelékek elkészítése:

Diós töltelékhez: A tejet melegítsük fel a cukorral, mézzel és vaníliával. Öntsük a darált dióra, és keverjük bele a citromhéjat. Hagyjuk kihűlni.

Mákos töltelékhez: Hasonlóan járjunk el: a tejet forraljuk fel a cukorral, fahéjjal, majd öntsük a mákra, és adjuk hozzá a narancshéjat.

  1. Bejgli összeállítása:
    A hűtött tésztát osszuk két egyenlő részre. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 3 mm vastagságúra). Kenjük el rajta egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel szorosan. A végeket nyomkodjuk le.
  2. Sütés:
    Helyezzük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le tojássárgájával, majd pihentessük 30 percet. Ezután kenjük át tojásfehérjével is, és ismét pihentessük 20 percet. Villával szurkáljuk meg a rudakat, hogy a gőz távozni tudjon. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig, amíg aranybarnára sülnek.

Kvíz

Kvíz

Kvíz

Médiatár

Médiatár

Médiatár