HOZZÁVALÓK
Tésztához:
500 g KMÉ-liszt
250 g KMÉ-vaj (hideg)
2 tojássárgája
2 ek porcukor
150 ml KMÉ-tej
20 g friss élesztő
csipet só
Diós töltelékhez:
300 g darált dió
150 ml KMÉ-tej
100 g kristálycukor
1 ek méz
1 citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat
Mákos töltelékhez:
300 g darált mák
150 ml KMÉ-tej
100 g kristálycukor
1 narancs reszelt héja
1 tk fahéj
Elkészítése
- A tészta elkészítése:
Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet a hideg vajjal, míg morzsás állagú nem lesz. Az élesztőt keverjük el langyos tejben egy csipet cukorral, és hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgákat, a porcukrot és a sót. Gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe 1 órára pihenni. - A töltelékek elkészítése:
Diós töltelékhez: A tejet melegítsük fel a cukorral, mézzel és vaníliával. Öntsük a darált dióra, és keverjük bele a citromhéjat. Hagyjuk kihűlni.
Mákos töltelékhez: Hasonlóan járjunk el: a tejet forraljuk fel a cukorral, fahéjjal, majd öntsük a mákra, és adjuk hozzá a narancshéjat.
- Bejgli összeállítása:
A hűtött tésztát osszuk két egyenlő részre. Nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 3 mm vastagságúra). Kenjük el rajta egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel szorosan. A végeket nyomkodjuk le. - Sütés:
Helyezzük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le tojássárgájával, majd pihentessük 30 percet. Ezután kenjük át tojásfehérjével is, és ismét pihentessük 20 percet. Villával szurkáljuk meg a rudakat, hogy a gőz távozni tudjon. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig, amíg aranybarnára sülnek.