Október első felében az ország négy különböző pontján mutatkozott be a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy a helyi termelőknek. A rövid ellátási lánc és a helyi, kézműves termékek előtérbe kerülésével egyre fontosabb, hogy a vidéki kistermelők is megismerjék a nemzeti minőségrendszer előnyeit, és segítséget kapjanak a csatlakozáshoz. A „Helyi termék” rendezvénysorozat remek lehetőség volt a személyes információcserére.
Október 3. és 17. között Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, majd Szolnok adott otthont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat „Helyi termék” rendezvényeinek. Mindegyik helyszínen több mint száz helyi kistermelő, köztük jó néhány élelmiszertermelő regisztrált a programokra.
A rendezvénysorozat előadásai arra hívták fel a figyelmet, hogy a helyben termelt termékek előállítása és rövid ellátási láncokon keresztüli értékesítése sarkalatos pontja a magyar gazdaság megerősítésének. Kiemelkedő szerepet játszik a hazai ízek, gasztronómiai hagyományok megőrzésében és a magas minőségű alapanyagok, késztermékek népszerűsítésében.
A KMÉ-védjegy elsősorban ez utóbbi ponton, a kiváló minőség éllovasaként csatlakozott a kiállítókhoz. Jelentősen kibővült és továbbra is gyarapodó pályázható termékpalettával mutatkoztunk be az érdeklődőknek. Hasznos tapasztalatokat szereztünk abban a tekintetben is, hogy maguk a kistermelők milyen újabb termékkörökben pályáznának szívesen a KMÉ-védjegyre.
A 2023 őszi „Helyi termék” rendezvénysorozat állomásain készült videóösszeállításunkat a KMÉ Youtube csatornáján tekinthetik meg.