Bővült a pékáruk palettája, mostantól a vajjal készül foszlós kalácsra is benyújtható pályázat a KMÉ Védjegyirodához. Lássuk csak, hogy mitől lesz esélyes egy ilyen kalács a KMÉ-védjegy viselésére!
Már a Magyar Élelmiszerkönyv is szigorúan szabályozza, mit nevezhet a gyártó vajas élelmiszernek: csak az a termék viselheti nevében a „vajas” jelzőt, amely kizárólag tiszta vajból származó vajzsírt tartalmaz. Vajra utaló íz-, ízfokozó, aroma- és élelmiszer-adalékanyagok nem használhatók fel.
A KMÉ, illetve a KMÉ arany fokozatú védjegyek elnyerésére olyan édes vagy sós kaláccsal lehet pályázni, amely kizárólag búzafinomliszt (BL 55 típusú́ liszt), sütőélesztő, étkezési só, 2,8 % zsírtartalmú tej (vagy zsíros tejpor), vaj, cukor, teljes tojás (vagy teljes tojáslé), ivóvíz felhasználásával, tésztakészítéssel, fonással, csavarással alakított, jellemzően sütőformába helyezett, vagy szabadon vetett, felületén teljes tojással megkent, lazítással, majd sütéssel előállított termék.
Mitől lesz különleges a KMÉ-védjegyes kalács?
Például attól, hogy a vajjal készült foszlós kalács fagyasztásra nem készíthető. A szakmai részletekre bizony vásárlóként is érdemes lehet odafigyelni. Az édes kalácsok esetében követelmény lesz, hogy a termék a felhasznált lisztmennyiséghez számítva csupán 1%-ban tartalmazhat étkezési sót, vajat pedig legalább 11%-ban kell tartalmaznia. A vaj mennyisége a sós kalácsokra is vonatkozik. Ugyancsak vonatkozik az édes és a sós készítményekre az a követelmény, hogy 90 g teljes tojás vagy kizárólag tartósítószermentes tojáslé használható fel liszt kg-onként. A védjegyes édes és sós kalácsok foszlós belének (szakszóval: bélzetének) zsírtartalmának pedig tömegszázalékban mérve el kell érnie legalább a 10%-ot.