Legutóbbi cikkeink Magyar Élelmiszerkönyv Rendezvény Szakmai hírek

Élelmiszerbiztonsági Világnap 2023

2023-ban „Az élelmiszer-szabványok életeket mentenek” kulcsüzenetre épül az Élelmiszerbiztonsági Világnap. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a június 7-i alkalomra társadalmi célú kampányt indított. A kampány edukatív részében a lakosság rövid szemléletformáló videók formájában ismerheti meg a FAO élelmiszer-szabványokkal kapcsolatos üzeneteit, valamint a legfőbb hazai élelmiszeripari szabálygyűjtemény, a Magyar Élelmiszerkönyv rendeltetését. Sőt az elmúlt napokban nem maradtak elfoglaltság nélkül a játékos kedvűek sem, akik a Nébih közösségi média felületein tehették próbára élelmiszerbiztonsági ismereteiket.

Az élelmiszerbiztonság közös ügyünk, hiszen az élelmiszer-eredetű megbetegedések évente 10-ből egy embert érintenek világszerte. Bár az élelmiszerek biztonságosságára az élelmiszer-szabványok jelentik az elsődleges garanciát, a betegségek megelőzése érdekében – odafigyeléssel és megfelelő táplálkozással – a legtöbb esetben fogyasztóként is sokat tehetünk. Ezért is különösen fontos a szemléletformálás és a tudatos vásárlóvá nevelés már kisgyermekkortól kezdve.

Az Élelmiszerbiztonsági Világnap minden évben csupán egy nap, ám a tudatos élelmiszer-vásárlásnak és a helyes élelmiszerkezelési szabályoknak a mindennapjaink gyakorlatává kell válniuk. E gyakorlat elsajátításához nyújt segítséget dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős helyettes államtitkára a világnaphoz kötődő rövid videókban.

A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) üzeneteit, valamint a hazai élelmiszerbiztonsági tanácsokat tartalmazó szemléletformáló videók, és még sok más hasznos információ elérhető a kampányoldalon.

A jeles alkalomból a Nébih játéksorozatot is indított a hivatal közösségi média felületein. A résztvevők öt napon keresztül oldhattak meg az élelmiszerbiztonság témájához kapcsolódó játékos feladatokat. A hivatal központi oldala mellett a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegy, a Maradék nélkül, a Rizikometer, valamint a Szupermenta kampányfelületein zajló játéksorozatban több százan vettek részt, közülük több mint százan pedig az összes feladványt sikeresen teljesítették.

Köszönjük, hogy tudatosságával Ön is hozzájárul az élelmiszerlánc-biztonság fenntartásához!

 

A cikk forrása: Nébih Sajtó

További információk:
•    Élelmiszerbiztonsági Világnap kampányoldal: portal.nebih.gov.hu/vilagnap
•    Nébih Facebook: facebook.com/nebIh.hu
•    Nébih Instagram: https://www.instagram.com/nebih_hun/
•    Nébih YouTube: https://www.youtube.com/@nebihvideok 

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek