Legutóbbi cikkeink Vásárlói hírek

„Lejárt. De semmi baja.” – Fogyaszthatóság a lejárati idő után

Vajon meddig süthetsz a liszttel? Ki kell dobni a száraztésztát a lejáratát követően? Nos, van olyan élelmiszer, amit a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági időt követően is elfogyaszthatunk. De melyiket? És meddig? Vajon összefügg a magas minőség és a lejárati idő? Segítünk!

Fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő

A gyártók kétféle lejárati dátumot alkalmazhatnak az élelmiszereken: az egyik a minőségmegőrzési idő, a másik pedig a fogyaszthatósági idő.

A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyek esetében a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Nem javasolt ezeket az élelmiszereket lejárat után még próbaképp sem elfogyasztani, inkább dobjuk ki! Ilyenek például a készételek, a fagylalt, hús, húskészítmények és a tejtermékek.

A minőségmegőrzési időt (best before) a hosszabb ideig eltartható, valamilyen formában konzervált vagy tartós élelmiszereken tüntetik fel. Például száraztészta, rizs, tea, fűszer. Azt a garantált dátumot mutatja, ameddig a gyártó garanciát vállal az élelmiszer minőségére. Ilyen minőségi jellemző lehet például a termék állaga, színe, íze vagy illata.

A minőségmegőrzési idő leteltével élvezeti értékükből és minőségi jellemzőikből ugyan veszíthetnek ezek az termékek, de ha sértetlen csomagolásban őriztük meg őket, akkor elképzelhető, hogy még akár hónapokig fogyaszthatók.

A sós ropogtatnivalókat a lejárati idő után 2 hónappal, a szörpöket 6, a gabonaféléket és száraztésztákat a lejárati idő után akár 9 hónappal is elfogyaszthatjuk még.

Jó, ha tudod, a magas minőség nem függ össze a lejárati idővel. Egy kiváló, védjegyes tejet is pont ugyanaddig (bár nem ugyanúgy) élvezhetünk, mint bármelyik másikat. De már lehet pályázni magas minőségű lisztekre, amiket talán a lejárati idő után is felhasználhatunk. Ha egyáltalán megmarad addig bontatlanul egy ilyen kiváló alapanyag.

Böngéssz védjegyes termékkeresőnkben!

Csatlakozz Facebook és Instagram-közösségünkhöz, és válj tudatosabb vásárlóvá!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek