Legutóbbi cikkeink Tejtermékek Termékkörök Termékmustra

Értékteremtő hazai minőségrendszer

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer olyan új, hiteles, szakmailag és tudományosan is alátámasztott, értékteremtő hazai minőségrendszer, ami a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a kereskedelmi kínálat egyéb termékeitől. A KMÉ arany fokozatának megszerzéséhez elengedhetetlen a Termékmustrán való kiváló szereplés.

A Termékmustra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált, laboratóriumi vizsgálatokból, kóstolásból és csomagolástesztből álló vizsgálatsorozat, melynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása.

A vizsgált termékcsoportra első lépésként a Nébih szakértői tesznek javaslatot, elsőnek a tejfölökre esett a választás. Ezt követően, polcfelmérés alapján a Nébih mintavétellel foglalkozó munkatársai megvásárolták a hazánkban széles vásárlói körben elérhető tejfölöket. Mindezek után kialakult az a 99 tejfölből álló mezőny – köztük 10, 12, 15, 20, 25%-os zsírtartalmú és laktózmentes termékekkel –, amelyek sokféle szempont alapján szálltak versenybe egymással.

A Minőségmustrán szakértő és laikus kóstolók bírálták a tejfölök külső megjelenését, állományát, ízét valamint illatát. A termékeket 10 csoportban, összesen 96 fő értékelte. Csoportonként 3-3 termék, zsírtartalmuk szerint külön kategóriákra bontva jutott tovább a csúcsbírálatra, ahol 30 terméket hasonlítottak össze, és küldtek labororatóriumi vizsgáltra a Nébih-be. Itt történt a zsírtartalom és a tejsavbaktérium-szám meghatározása, a zsírsavösszetétel vizsgálata, különös tekintettel a melaminszennyeződés, valamint a növényi zsírok jelenlétének kizárására.

A Termékmustrán az érzékszervi  szempontok mellett a tejfölök csomagolását is tesztelték. A cél annak megállapítása volt, hogy mennyire praktikus, ellenálló, felhasználóbarát a csomagolás, de a környezeti fenntarthatóság szempontjai is megjelentek.

Fontos kritérium, hogy annyi tejfölt tartalmazzon a csomagolás, amennyit a terméken jelöltek. Ennek megfelelően termékenként több tétel tömegét is megmérték, és a kapott átlagot összehasonlították a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, majd értékelték az attól való eltérést.

A Nébih a vizsgálati eredmények összesítése után javaslatot tett a KMÉ-védjegyek tulajdonosának, azaz a Védjegyjogosultnak, hogy mely termékek kapjanak lehetőséget a védjegyhasználati jog  elnyerésére.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer alap- és arany fokozatú védjegyek használati jogát elnyert tejfölök:

12%-os zsírtartalmú tejfölök 

– Aro tejföl, 850 g (Metro Kereskedelmi Kft.)
– Fittej tejföl, 150 g és 330 g (Naszálytej Zrt.)
– Pilos tejföl, 450 g (Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.)

20%-os zsírtartalmú tejfölök 

– Farmer tejföl, 150 g és 330 g (Sole-Mizo Zrt.)
– Kuntej tejföl, 300 g és 800 g (Lactalis Group, Kuntej Zrt.)
– Pilos tejföl, 800 g (Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.)
– Reál tejföl, 330 g (Reál Hungária Élelmiszer Kft.)
– Tallér élőflórás tejföl, 315 g (Naszálytej Zrt.)

25%-os zsírtartalmú tejfölök 

– Nádudvari tejföl, 270 g (Nádudvari Élelmiszer Kft.) 

Tejföl Termékmustra számokban 
Polcfelmérés során felmért termékek száma 140
Polcfelmérés során felmért márkák száma 39
Gyártók száma 21
Különböző kiszerelések 17
Elvégzett laborvizsgálatok száma 568
Bírált termékek száma 99
Kóstolók száma 96
Csomagolásvizsgálat 384
Arany fokozatra jelölt termékek száma 11

 

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek