A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer olyan új, hiteles, szakmailag és tudományosan is alátámasztott, értékteremtő hazai minőségrendszer, ami a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a kereskedelmi kínálat egyéb termékeitől. A KMÉ arany fokozatának megszerzéséhez elengedhetetlen a Termékmustrán való kiváló szereplés.
A Termékmustra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált, laboratóriumi vizsgálatokból, kóstolásból és csomagolástesztből álló vizsgálatsorozat, melynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása.
A vizsgált termékcsoportra első lépésként a Nébih szakértői tesznek javaslatot, elsőnek a tejfölökre esett a választás. Ezt követően, polcfelmérés alapján a Nébih mintavétellel foglalkozó munkatársai megvásárolták a hazánkban széles vásárlói körben elérhető tejfölöket. Mindezek után kialakult az a 99 tejfölből álló mezőny – köztük 10, 12, 15, 20, 25%-os zsírtartalmú és laktózmentes termékekkel –, amelyek sokféle szempont alapján szálltak versenybe egymással.
A Minőségmustrán szakértő és laikus kóstolók bírálták a tejfölök külső megjelenését, állományát, ízét valamint illatát. A termékeket 10 csoportban, összesen 96 fő értékelte. Csoportonként 3-3 termék, zsírtartalmuk szerint külön kategóriákra bontva jutott tovább a csúcsbírálatra, ahol 30 terméket hasonlítottak össze, és küldtek labororatóriumi vizsgáltra a Nébih-be. Itt történt a zsírtartalom és a tejsavbaktérium-szám meghatározása, a zsírsavösszetétel vizsgálata, különös tekintettel a melaminszennyeződés, valamint a növényi zsírok jelenlétének kizárására.
A Termékmustrán az érzékszervi szempontok mellett a tejfölök csomagolását is tesztelték. A cél annak megállapítása volt, hogy mennyire praktikus, ellenálló, felhasználóbarát a csomagolás, de a környezeti fenntarthatóság szempontjai is megjelentek.
Fontos kritérium, hogy annyi tejfölt tartalmazzon a csomagolás, amennyit a terméken jelöltek. Ennek megfelelően termékenként több tétel tömegét is megmérték, és a kapott átlagot összehasonlították a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, majd értékelték az attól való eltérést.
A Nébih a vizsgálati eredmények összesítése után javaslatot tett a KMÉ-védjegyek tulajdonosának, azaz a Védjegyjogosultnak, hogy mely termékek kapjanak lehetőséget a védjegyhasználati jog elnyerésére.
A Kiváló Minőségű Élelmiszer alap- és arany fokozatú védjegyek használati jogát elnyert tejfölök:
12%-os zsírtartalmú tejfölök
– Aro tejföl, 850 g (Metro Kereskedelmi Kft.)
– Fittej tejföl, 150 g és 330 g (Naszálytej Zrt.)
– Pilos tejföl, 450 g (Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.)
20%-os zsírtartalmú tejfölök
– Farmer tejföl, 150 g és 330 g (Sole-Mizo Zrt.)
– Kuntej tejföl, 300 g és 800 g (Lactalis Group, Kuntej Zrt.)
– Pilos tejföl, 800 g (Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.)
– Reál tejföl, 330 g (Reál Hungária Élelmiszer Kft.)
– Tallér élőflórás tejföl, 315 g (Naszálytej Zrt.)
25%-os zsírtartalmú tejfölök
– Nádudvari tejföl, 270 g (Nádudvari Élelmiszer Kft.)
Tejföl Termékmustra számokban
Polcfelmérés során felmért termékek száma | 140 |
Polcfelmérés során felmért márkák száma | 39 |
Gyártók száma | 21 |
Különböző kiszerelések | 17 |
Elvégzett laborvizsgálatok száma | 568 |
Bírált termékek száma | 99 |
Kóstolók száma | 96 |
Csomagolásvizsgálat | 384 |
Arany fokozatra jelölt termékek száma | 11 |