Szakmai hírek

A tojáslé is elérhetővé vált a pályázható termékkörök között!

Újabb termékkörben nyílt meg a KMÉ-védjegy!

Alig, hogy elérhetővé vált a pályázat a tojásporra, már itt is a következő tojástermék! Mostantól a tojáslé kategóriájában is elnyerhető a védjegy! A bővülés folyamatos, ezért érdemes nyomon követni a pályázható termékek körét!

Milyen tojáslével lehet pályázni?

KMÉ-védjegyet csak olyan pasztőrözött teljes tojáslé, fehérje tojáslé vagy sárgája tojáslé viselhet, amelyet engedélyezett létesítményben állítottak elő. A tojáslé az engedélyezett létesítményben végzett vizsgálattal emberi fogyasztásra közvetlenül alkalmasnak minősített és A osztályba sorolt tojás feldolgozásából származhat.

A védjegy elnyerésére a tyúk (Gallus gallus) madárfaj tojásainak, illetve a tojások különböző alkotórészeinek, vagy a tojások keverékeinek feldolgozásából származó tojáslével lehet pályázni, melyet a héj eltávolítása után nyernek ki a tojásból.

A tojáslé előállításához felhasznált tojás csak olyan telepről származhat, ahol a termelő az étkezési tojást termelő tyúk termelésben, tartási ideje alatt, évente egy alkalommal, ellenőrizteti az általa felhasznált tojó keveréktakarmány deoxinivalenol tartalmát, mely legfeljebb 2,5 mg/kg lehet. Valamint a tyúkállomány itatásához az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet előírásainak megfelelő minőségű vizet használ. Az állatok itatóvízét is évente egyszer akkreditált laboratóriumban vizsgálnia kell.

A termék csak akkor viselheti a KMÉ-védjegyet, ha országos hatósági monitoring mintavétel során és a vállalkozás által önellenőrzés keretében végzett laboratóriumi vizsgálat során határérték feletti szermaradék (reziduum) nem volt kimutatható a termékből. Az önellenőrzés keretében az előállított tojáslevek mikrobiológiai megfelelőségének ellenőrzése havonta egyszer kötelező (5 elemi mintaszám, a termékleírásban szereplő mikrobákra).

Mire szükséges odafigyelni?

KMÉ-védjeggyel nem hozható forgalomba a tojáslé, ha

– a tojás olyan tojástermelő telepről származik, amely bármely okból állategészségügyi korlátozás alatt áll,
– ha a tojás szülőpár telepről származik,
– ha repedt, törött tojásból állították elő,
– ha a forgalomba hozatal előtt önellenőrzés keretében a tojáslé tételből vett mintát Salmonella jelenlétére irányuló mikrobiológiai vizsgálatnak vetették alá és az pozitívnak bizonyult.

Bővebb információkért olvassa el a kategóriára vonatkozó Speciális tanúsítási követelményeket.

Hogyan lehet megszerezni a védjegyet?

A védjegyhasználati jog elnyeréséhez a „Pályázat benyújtása” gombra kattintva, elektronikus úton lehet pályázni. A weboldalunkon elérhetőek az ehhez kapcsolódó, ún. Speciális tanúsítási követelmények is, amelyek kötelező és választható elemekből épülnek fel.

Meddig lehet pályázni?

A KMÉ-védjegy pályázata nincsen határidőhöz kötve a már megnyitott termékkategóriákban, így ezekre bármikor beadható a pályázati anyag.

„Műhelytitok”, hogy a minél gyorsabb elbírálás érdekében érdemes figyelemmel követni a bírálóbizottsági ülésnaptárt. Javasolt az ülést megelőző 2 héttel benyújtani a pályázatot annak érdekében, hogy mihamarabb a testület elé kerüljön a dokumentáció – hiánypótlás esetén a korrekciós idővel is számolva – és az audit is minél előbb megtörténhessen.

A pályázatokat a Védjegyiroda folyamatosan várja, munkatársai bármilyen kérdés esetén szívesen állnak a pályázók rendelkezésére a weboldalon megadott telefonos és e-mail elérhetőségeken egyaránt.

Tojás termékkörben is lehet már pályázni! Kattintson!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek