Szakmai hírek

A KMÉ-nek fontos a fenntarthatóság – második rész

A fenntarthatóság fogalma rengeteg területen jelenik meg és néha kissé megfoghatatlannak is tűnhet, mégis nap mint nap hallunk róla és tehetünk, tehetnénk érte. Korábbi cikkünkben már leírtuk, hogy a KMÉ-védjegy életében hol jelenik meg a környezetvédelem fontossága. Most néhány konkrét példán mutatjuk meg, hogy hogyan jelenik meg a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyen belül a fenntarthatóság.

 Visszatekintés gyanánt nézzük meg, hogy pontosan hol kap szerepet a környezet védelme a KMÉ-ben az élelmiszerek előállításnál.

Ha egy termék pályázni szeretne a KMÉ-védjegyre, akkor először is meg kell felelnie a jogszabályban előírt kritériumoknak. Ezen felül plusz követelményeket is teljesíteni kell. Ehhez az előállítónak a Speciális tanúsítási követelményeket kell elsősorban végig néznie, ahol pontról pontra megtalálja a termékére vonatkozó elvárásokat.

A követelményrendszer végén találhatóak a fenntarthatóságra vonatkozó pontok, melyeket, mint ahogy a korábbi cikkben is olvasható volt, három nagy csoportra bontották a szakemberek.

A három csoporton belül a választható elemek többnyire termékspecifikusan találhatóak meg, ezek közül legalább egyet kell teljesíteni az előállítóknak, hogy elnyerjék a védjegyhasználat jogát. Örvendetes tény, hogy sok vállalkozás többet is vállal.

Nézzünk néhány konkrét példát, hogy a vállalkozások mely kritériumok mellett tették le a voksukat!

A környezetbarát megújuló energiaforrások alkalmazását például az egyik előállító megjelölte, mert az üzem a megújuló energiaforrásokból nyeri energiájának egy részét, hiszen napelemet használ.

Egy másik pont, az erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodás. Ez azt jelenti, hogy az a vállalkozás, amely ezt a kritériumot választja olyan feldolgozási technológiát alkalmaz, mely anyag-, energia- és víztakarékos, valamint csökkenti a környezetterhelést. Például nagyobb hatékonyságú kompresszorokat újít be.

Az előállítók között kifejezetten kedvelt a környezetvédelmi megfelelést tanúsító ISO 14000 rendszer alkalmazása, illetve a Tejszív logó használata, mely többek között arról biztosítja a termék vásárlóját, hogy a tej hazai gazdaságokból származik. Ez azért fontos fenntarthatósági szempont, mert a szállítás által okozott károsanyag kibocsájtás így a legtöbb esetben nagy mértékben csökkenthető.

A melléktermékek hasznosítása, az anyagveszteségek minimalizálása, illetve a környezetkímélő hulladékgazdálkodási rendszer alkalmazását az egyik előállító úgy teljesíti, hogy a gyártás melléktermékét takarmányozásra használja fel.

A szállítási távolságra vonatkozó pontnál a legfontosabb, hogy a termék-előállítás során felhasznált alapanyagok minél kisebb távolságra legyenek a feldolgozó üzemtől. Több, túrót előállító cég is vállalta ezt a kötelezettséget. Van, ahol cégen belül történik az alapanyag előállítása, ha mégsem, akkor biztosan 100 km-es körzeten belül találhatóak a beszállítók.

Végül, de nem utolsó sorban a környezetbarát csomagolási megoldás alkalmazása és a termék-előállítása során felhasznált alapanyagok minél rövidebb szállítási távolsága is a környezetkímélő megoldások közé tartozik.

Ezen felül további 6 pont tartozik a Fenntarthatósági kritériumok alá, melyek terméktől függetlenül bármely vállalkozásban teljesíthetőek. A fenntartható gazdálkodási technológiák alá tartozik az is, hogy a termék előállításához használt alapanyag ökológiai, vagy extenzív gazdálkodásból származik. A környezetkímélő tisztítószerek használata, környezetbarát csomagolási megoldás alkalmazása vagy a víztakarékosság egyaránt az ökológiai lábnyom csökkentését szolgálja. Választható pontok között szerepel az is, ha az előállítók olyan beszállítókat preferálnak, akik környezetvédelemi célú beruházásokat hajtottak végre.

Jól láthatjuk, hogy a KMÉ-védjegy kritériumrendszere számos lehetőséget kínál a pályázóknak arra, hogy a prémium minőség előállítása mellett mit tehetnek az ökológiai lábnyom csökkentéséért.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek