Szakmai hírek

A KMÉ-nek a fenntarthatóság is fontos

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy elsősorban az élelmiszerek minőségére helyezi fókuszt, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a jó minőségű termékek előállításakor a környezetünk védelme is szerepet kapjon. Ezért is került be a teljesítendő kritériumok közé a fenntarthatóság fogalma.

Hol is keressük a fenntarthatóságot a KMÉ-védjegyben?

Az ökológiai lábnyom csökkentésére vonatkozó leírás vagy szabály tetten érhető az előállítás, a gyártás, illetve a szállításra vonatkozó elvárások teljesítése során. Fontos része a védjegynek, hogy az élelmiszerelőállítóknak, gyártóknak vagy forgalmazóknak különböző szempontoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy termékük pályázhasson a KMÉ-védjegyre, ezeket az úgynevezett Speciális tanúsítási követelmények vagy más néven a termékleírások tartalmazzák.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy elindulásánál egyértelmű volt, hogy a teljesítendő kritériumok között a fenntarthatóság is fontos szerephez jut. Ennek célja pedig egyrészről, hogy a gyártókat, előállítókat is motiválja környezetbarát technológiai újításokra, fenntarthatóbb gyártási/szállítás körülmények, csomagolási megoldások megteremtésére, környezetkímélő gazdálkodásból származó alapanyagok felhasználására, vagy éppen az erőforrásokkal való takarékosabb gazdálkodásra.

Másrészt pedig bizalmat ébreszt a tudatos vásárlókban, hiszen a KMÉ-védjeggyel ellátott termékek nemcsak magas minőségükről adnak tanúbizonyságot, hanem az adott termék mögötti vállalati elköteleződéséről is környezetünk állapota, a jövő generációk lehetőségei iránt.

Milyen fenntarthatósági követelmények vannak a KMÉ-védjegyben?

A fenntarthatósági követelmények választhatók és három nagy részre bonthatók a Speciális tanúsítási követelményekben:

1. környezetbarát, megújuló energiaforrások alkalmazása,
2. fenntartható gazdálkodási inputok/technológiai módszerek alkalmazása,
3. szállítási távolság.

Ahhoz, hogy a vállalatok elnyerjék a védjegyhasználat jogát, legalább egy pontot kell teljesíteniük a választható elemekben felsoroltak közül. Pozitív tapasztalataink alapján elárulhatjuk, hogy általában a gyártók nem a minimumot célozták meg, hanem többet is vállaltak ennél. A cél az, hogy ezek a fenntarthatósági kritériumok beépüljenek a pályázatot nyert vállalatok mindennapjaiba.

A cégek vállalásainak teljesülésében a védjegyhasználat időszaka alatt végzett utóellenőrzéseken is meggyőződhetünk, ami szintén bizonyosság a KMÉ garanciájára.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek