A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy használatához egy a Nébih által koordinált független, hiteles és szakmai alapokon nyugvó vizsgálatsorozatnak kell megfelelnie a termékeknek. A tanúsítási folyamat része a Minőségmustra, ahol legutóbb az egészben kapható, illetve a szeletelt szalámik összehasonlítása volt a fókuszban.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai támogatásával 5. alkalommal megvalósuló Termékmustrán csemege, paprikás és/vagy csípős, valamint különleges húsból készült szalámikat, illetve téliszalámikat értékeltek és kóstolhattak meg az élelmiszeripar jeles képviselői.
A minőségmustrát megelőzően, egy a kínálatot felmérő polcfelmérés keretében 206 termék került a listára, ebből különböző szakmai szempontok mentén 117 szalámit választottak ki, amelyek jelölésvizsgálaton, valamint a Nébih laboratóriumában további elemzéseken estek át.
A fent említett 117 termékből 77 db vehetett részt a júliusban megrendezett minőségmustrán. Végül pedig a 37 legjobb pontszámot elért termék jutott be az ezt követő csúcsbírálatra, amelyek versenghetett azért, hogy kiérdemeljék a KMÉ arany fokozatot. A csúcsbírálaton egy kisebb, szakértőkből álló szakmai bírálócsoport végezte az értékelést. A minősítés során a 22 legjobb eredményt elérő termék lehetőséget kap arra, hogy KMÉ arany fokozatú védjegyhasználóvá váljon.
A KMÉ weboldálan található védjegyes termékkeresőben folyamatosan frissül a védjeggyel rendelkező élelmiszerek listája. A tudatos vásárlás érdekében tehát érdemes figyelemmel követni a Kiváló Minőségű Élelmiszerekről szóló információkat.