A magyar konyha elengedhetetlen kellékei a jobbnál jobb savanyúságok. Közülük is talán az egyik legnépszerűbb a sokak által kedvelt csemegeuborka. Éppen ezért ebben a sokszínű termékkörben elsőként a csemegeuborka kapta meg a lehetőséget a KMÉ-védjegy megpályázására. A védjegy megérdemelt viseléséhez ezúttal is a speciális tanúsítási követelmények szolgáltatnak támpontokat.
A KMÉ-védjegy felé vezető úton az első lépés mindig a megfelelő alapanyag, azaz jelen esetben a hibátlan nyers uborka felhasználása. Ennek a követelménynek csakis azok a termések felelnek meg, amelyek egyenletesen henger alakúak, nem deformáltak. Emellett kis magházú, betegségekkel szemben ellenálló, keseredésmentes fajtából származnak, és a termesztésük során kizárólag integrált növényvédelmi eljárást alkalmaztak.
A KMÉ-védjegyre jelölt uborkák minimum 3 cm, de maximum 14 cm hosszúságúak lehetnek. Ezen belül hat különböző méretkategóriába sorolhatók: 3-6, 5-8, 6-9, 8-10, 9-12 és 12-14 centiméterig.
A fentieknek minden szempontból megfelelő uborkák kizárólag átlátszó, üveg csomagolóanyagba tölthetők. Az üveg nem tartalmazhat vágott, törött, sérült, üreges, illetve foltos termésrészeket, sem egy centiméternél hosszabb szármaradványt. 30°-nál nagyobb görbületű uborka felhasználása csupán minimális mennyiségben (15 db %-nál kevesebb) elfogadható.
A kiváló minőségű csemegeuborka megkoronázása a megfelelő felöntőlé, amely áttetsző, fátyolszerű lepedéktől és üledéktől mentes, és az uborkákat teljesen ellepi.
Ismerje meg a CSEMEGEUBORKA SPECIÁLIS TANÚSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEIT!