19 párizsi került terítékre a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) arany fokozatának előszűrőjeként megrendezett Párizsi Minőségmustrán. A Nébih Termékmustra komplex vizsgálatsorozatába ágyazódó kóstoláson 13 termék teljesített kimagaslóan, így jogosulttá vált a KMÉ arany fokozatának kérelmezésére.
A Termékmustra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex összehasonlító vizsgálata. A többlépcsős folyamat részeként többek között termékspecifikus laboratóriumi vizsgálatokat és csomagolástesztet végeznek, továbbá érzékszervi szempontokat is bírálnak. Ez utóbbi az úgynevezett Minőségmustra, ahol a Nébih szakemberei mellett az élelmiszeripar és a hazai gasztronómia jeles képviselői kóstolják és értékelik a bírálandó termékeket.
Ahogy a Minőségmustrán mindig, a párizsik kóstolásakor is előre meghatározott szempontrendszer alapján pontozták a termékek külső megjelenését, ízét, illatát és állományát. A húskészítmények két turnusban, különböző szempontok szerint csoportosítva estek át a bírálaton. A szakértő bírák találkozhattak rúd és szeletelt kiszerelésű, ízvilágát tekintve natúr, füst ízesítésű és füstölt termékekkel. Továbbá külön csoportban értékelték a baromfi- és sertéspárizsikat, valamint a szürkemarhával, marhával és borjúval kevert sertéspárizsikat.
Végezetül 13 párizsi teljesített a legjobban a komplex vizsgálatsorozaton. E termékek gyártói, forgalmazói megszerezték a jogot arra, hogy benyújtsák igényüket a KMÉ arany fokozatának viselésére.
A Párizsi Minőségmustrán készült videóösszeállításunkat a KMÉ Youtube csatornáján tekinthetik meg.
A Nébih Termékmustráról a hivatal honlapján olvashatnak bővebben:
https://portal.nebih.gov.hu/-/a-hetedik-termekmustra-foszereploi-a-parizsik