Az ünnepi bejglik, zserbók és kuglófok után, de még jóval a böjti időszak előtt jól esik egy kis sós finomság. A sajtos rúd elkészítése könnyű és vendégváró falatként is tökéletesen megállja a helyét. Természetesen ezúttal is alapanyagok minőségén múlik a siker.
Kíváncsi milyen KMÉ védjegyes termékek vannak már a boltok polcain? Kattintson!
Hozzávalók
300 g finomliszt
250 g vaj
250g KMÉ védjegyes Magyar Trappista sajt
1,5 tk só
1 kiskanál szódabikarbóna
50 ml tej
Tetejére:
1 tojás
kb 100 g sajt
só ízlés szerint
Elkészítés
A lisztet a sóval elkeverjük és hozzáadjuk a vajat, összegyúrjuk, hogy morzsás állagú tésztát kapjunk. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajtot és a szódabikarbónával elkevert tejet. Sima, egynemű tésztává gyúrjuk. Eközben a sütőt előmelegítjuk 200 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, körülbelül 4-5 mm vastagságúakra és vékony rudakra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással majd megszórjuk a sajttal és ízlés szerint egy kis sóval.
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és az előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt aranysárgára sütjük.