Legutóbbi cikkeink Tejtermékek Termékkörök Termékmustra

Út az arany fokozatig, avagy így zajlott a tehéntúró Termékmustra

Második alkalommal rendezte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszerhez kapcsolódó Termékmustrát, ahol ezúttal a tehéntúrók versenyeztek az arany fokozatú védjegy megszerzésért.

A Termékmustra egy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált, komplex vizsgálatsorozat. A Termékmustra jelentősége abban rejlik, hogy ha egy élelmiszergyártó vagy forgalmazó a termékén szeretné viselni a Nébih nevével fémjelzett KMÉ arany fokozatú védjegyet, arra csakis akkor van lehetősége, ha a terméke az elsők között szerepel ezen a könnyűnek semmiképpen sem nevezhető megmérettetésen.

Hogyan zajlott a tehéntúró Termékmustra? Vegyük lépésről-lépésre!

Termékcsoport kiválasztása: A vizsgált termékcsoportra a Nébih tett javaslatot, egyeztetve az élelmiszer és a tejipar szakértőivel. A választás végül egy, a Magyar Élelmiszerkönyv által is szabályozott termékre, a tehéntúróra esett.

Polcfelmérés: A polcfelmérés során, a Magyarországon széles vásárlói közönség számára elérhető termékkínálat feltérképezése a cél. A tehéntúró termékek polcfelmérésére 2019. december elején került sor.

Nevezés: Annak érdekében, hogy minél több előállító és forgalmazó lehetőséget kapjon a részvételre a Nébih nevezési felületet biztosított a honlapján. A nevezési lehetőségről előzetesen valamennyi kötelezően regisztrált tejfeldolgozó elektronikus levél formájában értesítést kapott. A nevezési időszak 2020. február 17-25. között zajlott, ahol 12 termék gyártója nyújtotta be regisztrációját.

Mintavétel: A mintavétel célja a termékek beszerzése. A tehéntúró Termékmustrán 3 fordulóban mintázták meg a kereskedelmi üzletláncokban kapható tehéntúrókat a Nébih munkatársai. Az első mintavétel a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez, a második a minőségmustra kóstolásához, a harmadik pedig a csúcsbírálat és a csomagolásteszt lefolytatásához szükséges termékmennyiség vásárlását jelentette.

Laboratóriumi vizsgálatok: A laboratóriumi vizsgálatokat a Nébih akkreditált laboratóriumaiban hajtották végre, ahol mintegy 20 féle különböző élelmiszerbiztonsági és -minőségi paraméter átfogó vizsgálatát végezték el a szakemberek. Ezek a vizsgálatok sorsdöntőek voltak, hiszen csak azok a termékek folytathatták a verseny a KMÉ arany fokozatért, amelyek valamennyi vizsgálaton megfeleltek.

Minőségmustra: A termékek összehasonlító kóstolására, azaz a minőségmustrára 2020. július 21-22. között került sor. Két nap alatt 8 csoportban – zsírszegény csoporttól a rögös túrókon át a laktózmentes termékekig –, összesen 76 fő élelmiszeripari szakértő bírálta a tehéntúrókat. A kóstolók között a Nébih és az Agrárminisztérium szakemberei mellett helyet kaptak az élelmiszeripari szakmai szervezetek, oktatási intézmények, valamint az élelmiszergyártó és forgalmazó cégek képviselői is. A bírálók a két nap alatt 62 terméket értékeltek külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján egy 1-5-ig terjedő skálán. Minden csoportból a legtöbb pontot elért termékek jutottak tovább a 2020. július 28-i csúcsbírálatra, ahol egy szakértőkből álló bíráló csapat értékelte a már minőségmustrán előválogatott tehéntúrókat.

Csomagolásteszt: A csúcsbírálatra továbbjutó 25 termék esetén a Nébih szakemberei a csomagolásokat is letesztelték, amely célja – többek között – annak megállapítása volt, hogy mennyire praktikus, ellenálló, felhasználóbarát és környezetbarát a termékek csomagolása. A csomagolástesztet kiegészítette annak a kérdőívnek az eredménye, amelyet a minőségmustra meghívottjai töltöttek ki a csomagolásokról. Ennek eredményeiről ITT olvashatnak bővebben.

Eredményösszesítés: Az eredmények összesítésekor egy százpontos rendszer felállítása alapján született eredmény. Ebben 40 pontot ért a laboratóriumban vizsgált paraméterek, 40 pontot a minőségmustra csúcsbírálata során elért pontszám, és 20 pontot a csomagolásteszt eredménye.

Javaslattétel: A Nébih az értékelések, összesítések után javaslatot tett a Védjegyjogosultnak, az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Kft-nek, hogy mely termékek kapjanak lehetőséget a védjegyhasználati jog megszerzésére. A Védjegyjogosult tájékoztatta az érintett vállalkozásokat. Ettől kezdve a márka tulajdonosai, gyártók és forgalmazók jelentkezhetnek az alapfokozatú KMÉ-védjegy tanúsítási folyamatára, melynek sikeres teljesítése esetén elnyerhetik a jogot a KMÉ-védjegy és ennek az arany fokozatának használatára.

A tanúsítási folyamat jelenleg is zajlik, így hamarosan kiderül, mely termékek érdemelték ki KMÉ-védjegyet vagy ennek arany fokozatát. Kérjük, kövesse figyelemmel honlapunkat, ahol első kézből adunk tájékoztatást a legfrissebb védjegyes tehéntúrók listájáról.

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek