Itt a szamóca szezonja! Lehet-e jobb alkalom a friss gyümölcs és a kiváló minőségű mascarpone felhasználására, mint az anyák napja? Ezekből felülmúlhatatlanul finom, krémes tortát készíthetsz – csak kövesd a receptben leírtakat! Az alábbi recept 8 személyre szól, a sütőforma kerületének mérete 18 cm.
Hozzávalók
A piskótatésztához:
5 tojás
150 g cukor
75 g búzaliszt (BL 55)
75 g burgonyakeményítő
75 g mandulaliszt
A krémtöltelékhez:
350 g mascarpone sajt
350 g tejszín
75 g porcukor
200 g szamóca
Vaníliás cukor vagy vanília ízlés szerint
A citrusos vízhez (ami a piskóta belocsolásához kell):
2 dl víz
100 g cukor
1-1 (bio) narancs és citrom héja
A díszítéshez:
100 g tejszín
15 g porcukor
2-3 szem szamóca
50 g darált pisztácia (vagy ízlés szerint dió, vágott mandula, csokoládéforgács)
Elkészítése
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A búzalisztet és a keményítőt összekeverjük, és óvatosan hozzáadagoljuk a tojásos-cukros mixhez. Legvégül pedig a mandulalisztet adjuk hozzá a tésztához. Az egyenletesen elkevert tésztát beleöntjük egy kerek sütőformába, és 175 °C fokon 30-35 percig sütjük. Ellenőrizzük fogpiszkálóval, hogy átsült-e már a piskóta. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, óvatosan vágjuk le róla a külső, kemény réteget. Vágjuk vízszintesen 3 egyforma vastag rétegre.
Közben készítsük el a citrusos vizet. Öntsük a vizet egy edénybe, tegyük bele a cukrot, a narancs és a citrom héját, és melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Szűrjük át egy edénybe, és hagyjuk ezt is kihűlni.
Ezután állítsuk össze a mascarponés tölteléket. A tejszínt a vaníliás cukorral és a porcukorral verjük fel keményre (használhatunk gépi habverőt). A mascarponét tegyük egy tálba, és apránként adagoljuk hozzá a felvert, cukros tejszínhabot. Felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
A szamócát mossuk meg és vágjuk falatnyi kockákra.
Az előkészületek után állítsuk össze a tortát!
A piskóta alsó korongját egyenletesen itassuk át a citrusos víz harmadával (használhatunk hozzá cukrászecsetet). Kenjük fel a mascarponés töltelék felét az alsó piskótakorong oldalára és tetejére. Szórjuk rá egyenletesen a szamóca felét, és borítsuk rá a második piskótakorongot. Ismételjük meg ugyanazt, mint amit az alsó koronggal tettünk (citrusos víz, mascarpone krém, szamóca). Végül tegyük fel a harmadik piskótakorongot, és a megmaradt citrusos vízzel itassuk át. A torta legtetejére és az oldalára simítsuk rá a porcukorral felvert tejszínt.
A torta alsó harmadát díszíthetjük ízlés szerint darált pisztáciával, dióval vagy vágott mandulával, esetleg csokoládéforgáccsal. A díszítéshez félretett szamócaszemeket félbe vagy négyfelé vágva, helyezzük el a torta tetején, és szórjunk mellé a darált olajos magvakból is. Fogyasztás előtt hűtsük be a tortát legalább 2 órára!
A krémhez használhatunk kiváló minőségű, KMÉ-védjegyes mascarpone sajtot és tejszínt is, amelyekről védjegykeresőnkben olvasható részletes információ.
A kiváló hozzávalók megtalálhatóak a végjegyes termékkeresőnkben.