A tél búcsúztatásához elengedhetetlen a fánk. Mutatunk egy tuti receptet, amit bármivel kedvünk szerint megtölthetünk. Például vaníliakrémmel, amihez szintén adunk útmutatót.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
- 40 g porcukor
- 300 ml KMÉ-tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g KMÉ- szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 ml sötét rum
- 5 db tojássárgája
- 1 l olaj a sütéshez
A vaníliakrémhez:
- 150 g cukor
- 1 csipet só
- 8 db tojássárgája
- 1 db vaníliarúd
- 2 ek keményítő
- 600 ml KMÉ-habtejszín (30%)
Elkészítése
Egy csipet cukrot beleszórunk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a sóval és a vajjal, majd ráöntjük az élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, ezután robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral, kiszúróval vagy tálalógyűrűvel kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni.
Forró, 170-180 fokos olajban, fedő alatt 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalával is így teszünk, de már fedő nélkül. Végül a fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A vaníliakrémhez a cukrot, a sót és a tojássárgáját habosra keverjük a kikapart vaníliamaggal, majd hozzákeverjük a keményítőt. Jöhet a tejszín apránként adagolva, folyamatosan elkeverve egy habverővel. Közepes lángon (folyamatosan keverve a habverővel!) addig melegítjük, amíg egy nagyon sűrű krémet kapunk, és azonnal levesszük a tűzről, nehogy kicsapódjon a tejszínből a zsír vagy a tojás (ha így történne, megmenthetjük úgy, hogy leöntjük a zsiradékot, majd lehűtés után botmixerrel összezúzzuk).
Hűtőben teljesen hidegre hűtjük a krémet, majd egy botmixerrel átmegyünk rajta, hogy minél szebb állagot érjünk el. A vaníliakrémet fánktöltő csöves habzsákba töltjük, majd a fánk oldalába szúrva megtöltjük őket kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Porcukorral meghintve tálaljuk.