Gyerekkorunkhoz kötődő ételek óriási jelentőségűek, hiszen meghatározzák a saját gasztronómiai identitásunkat.
HOZZÁVALÓK
- A gombóchoz:
- 500 g KMÉ-védjegyes csirkemell
- 1 fej főzőhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1-2 ek. zsemlemorzsa
- ízlés szerint friss petrezselyem
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint friss karalábélevél
- A leveshez:
- 20 g KMÉ-védjegyes vaj
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1/2 fej karalábé
- bors – ízlés szerint
- 150 g 4 tojásos csigatészta – Premio Soós Tészta
Elkészítése
A csirkemellet csíkokra vágjuk, majd az apróra vágott főzőhagymával és egy gerezd fokhagymával együtt ledaráljuk. Ezt követően a darált húshoz keverünk egy tojást, kevés zsemlemorzsát, sót, borsot, finomra vágott petrezselymet, valamint friss karalábélevelet. Jól összedolgozzuk, majd félre kell tenni. Egy lábasban vajat olvasztunk, és hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét. Megszórjuk sóval, és alaposan átdinszteljük, hogy az ízek összeérjenek, és a zöldségek kissé megpuhuljanak. Felöntjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd amikor felforrt, beletesszük a húsgombócokat. Mikor a gombócok félig megfőttek, hozzáadjuk a csigatésztát is, és készre főzzük. A végén eldönthetjük, hogy tejfölös eresztékkel, vékony rántással vagy kevés citromlével savanyítjuk. Önmagában tökéletes, könnyű tavaszi leves, amely a kiváló minőségű élelmiszerektől lesz igazán felejthetetlen!