2024 januárjától sokak kedvencei, a puffasztással és pirítással előállított gabonatermékek is megkapták a lehetőséget, hogy csatlakozzanak a KMÉ nemzeti minőségrendszerhez. A kategórián belül elsőként két termékkör, a gabonapelyhek és reggelizőpelyhek, valamint a puffasztott szeletek és ropogtatni valók bizonyíthatják kiválóságukat a bírálóbizottság előtt.
A puffasztással és pirítással előállított gabonatermékek esetében, mindkét pályázható termékkategóriában érvényes előírás, hogy alapanyagként kizárólag hazai gabona használható fel. A további szabályozás az adott termékkörnek megfelelően differenciált.
Gabonapehely, reggelizőpehely:
A KMÉ-védjegy elnyerésére olyan, feldolgozott gabonafélékből készült puffasztott/extrudált vagy pirított termékkel lehet pályázni, ami jellegéből adódóan azonnali fogyasztásra alkalmas, de általában tejjel vagy gyümölcslével együtt, reggelizőpehelyként fogyasztják.
A termékben a gabona- és gabonaőrlemények összmennyiségének el kell érnie legalább a 65%-ot. Előállításakor legfeljebb kétféle adalékanyag alkalmazható, míg a pálmaolaj felhasználása alapvetően kerülendő. Ízesített és színezett termékhez kizárólag színező élelmiszereket, valamint az 1334/2008/EK rendelet szerinti természetes aromaanyagokat és -készítményeket lehet felhasználni.
A késztermék cukortartalma legfeljebb 25 g/100 g, rosttartalma legalább 6 g/100 g lehet.
A gabonapehely, reggelizőpehely termékleírása elérhető a KMÉ vállalkozói honlapján: https://kme.hu/wp-content/uploads/2024/01/KME_Puffasztassal-es-piritassal-eloallitott-gabonatermekek_gabonapehely_Specialis-tanusitasi-kovetelmenyek.pdf
Puffasztott szeletek, ropogtatni valók:
A KMÉ-védjegy elnyerésére olyan, feldolgozott gabonafélékből készült puffasztott/extrudált vagy pirított termékkel lehet pályázni, ami jellegéből adódóan azonnali fogyasztásra alkalmas ropogtatni való snackként vagy szelet formájában.
A késztermék esetében az elvárt fehérjetartalom legalább 8 g/100 g, a rosttartalom legalább 3 g /100 g, a sótartalom legfeljebb 0,9 g/100 g. Ízesített és színezett termékhez kizárólag színező élelmiszereket, valamint természetes aromaanyagokat és -készítményeket lehet felhasználni. Mártott termékekhez a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti ét- és tejcsokoládé használható fel.
A termék érzékszervi tulajdonságait tekintve lényeges a felhasznált gabonafélékre jellemző szín. Fontos a kellemesen roppanós, szájban omlóssá váló állag, amely nem tartalmaz kemény, égett részt vagy szemet.
A puffasztott szeletek, ropogtatni valók termékleírása elérhető a KMÉ vállalkozói honlapján: https://kme.hu/wp-content/uploads/2024/01/KME_Puffasztassal-es-piritassal-eloallitott-gabonatermekek-szeletek_Specialis-tanusitasi-kovetelmenyek.pdf