Számtalan érvet lehet felhozni a hal gyakori fogyasztása mellett. Az egyik ilyen, hogy rengeteg pozitív élettani hatással bír. A másik, hogy november 21. a Halászati Világnap, és ezt érdemes megünnepelni egy finom halétellel. Végül pedig, hogy már pályázható a kiváló minőségű friss halhús.
Magyarország egykor nagyhatalom volt halfogyasztásban is. Azonban mára csak a diétázók körében és karácsonykor arat a hal. Rántva, paprikás lisztbe forgatva és halászléként. Így a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzete lettünk.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halfogyasztás előnyeit.
A szív barátja, mivel omega-3 zsírsavat tartalmaz, rendszeres fogyasztásával hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Az omega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődését is támogatják.
A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is.
A tengeri halak jelentős jódtartalma elősegíti a pajzsmirigy működését. Szelén tartalma segíti a szív-és érrendszer, valamint a sejtmembrán egészségének megtartását.
A hal 60-80%-a víz. Az olajos húsú halak (pl. lazac, hering) több, a fehér húsúak (pl. tőkehal, lepényhal) kevesebb energiát adnak. Ezen kívül a hal – többek között – az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz.
És tartalmazhat bizonyítottan kiváló minőséget is, hiszen KMÉ-védjegyre már friss halhússal is lehet pályázni.
Böngéssz védjegyes termékkeresőnkben!
Csatlakozz Facebook és Instagram-közösségünkhöz, és válj tudatosabb vásárlóvá!