Mostantól a kiváló minőségű gyümölcsszörpök is esélyessé váltak a KMÉ-védjegy elnyerésére. Hogy miben többek ők átlagos társaiknál? Nos, az alapanyagukat és egyéb összetevőiket, de magát a készterméket tekintve is szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Sőt a csomagolóanyaguk is csak üveg lehet.
A KMÉ-védjegyre és a KMÉ arany fokozatára olyan szűrt vagy rostos gyümölcsszörp elnevezésű termékkel lehet pályázni, amelynek előállítási körülményei megfelelnek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv követelményeinek.
A gyümölcsszörp készülhet direkt préseléssel előállított gyümölcsléből, de a sűrített gyümölcslé/gyümölcsvelő felhasználása sem kizárt. Csakis természetes aromákat és színezőanyagokat tartalmazhat. Tartósítása pedig kizárólag hőkezeléssel történhet.
Gyümölcstartalma szűrt gyümölcsszörp esetében legalább 50 %, citrus gyümölcsszörp és rostos termék esetében legalább 35%. Üveg csomagolóanyagán a címke elősegíti a pontos és közérthető vásárlói tájékoztatást.