Csendes éj, jingel bells, santa claus, last christmas, mindenki tarsolyában akad néhány karácsonyi sláger, amit szívesen énekel például a konyhában egy finom kuglóf sütése közben. Adunk is hozzá egy jó receptet, eláruljuk a márványkuglóf titkát, amelynek a könnyedsége a KMÉ-védjegyes tejfölben rejlik.
Hozzávalók:
200 g kristálycukor
4 db tojás
250 g puha vaj
370 g liszt
1 csomag sütőpor
270 g tejföl
20 g kakaó
50 ml olaj
Ízlés szerint tehetünk a tetejére:
tortabevonót
vagy
csokiöntetet- ehhez a két kanál kakaót összekeverjük másfél kanál cukorral és körülbelül egy deciliter tejjel elkezdjük melegíteni. Ha feloldódott a kakaó és a cukor, 10 dkg vajat hozzáteszünk és lassú tűzön tovább melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad benne.
Elkészítés:
A vajat egy tálba kockázzuk és robotgép segítségével a cukorral krémesre keverjük.
Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, várjuk meg, hogy a gép mindig jól bedolgozza.
Végül hozzáadjuk az olajat, a tejfölt. Ezután következnek a száraz hozzávalók. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk a masszához és alacsony, majd közepes fokozaton belekeverjük a tésztába.
A tészta egyik felét a kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk. A maradék tésztához hozzáadjuk a kakaót, majd belekanalazzuk azt is a formába.
180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 60 percig sütjük.
Miután a kuglóf megsült, rácsra helyezzük. Ha kihűlt, ízlés szerint csokoládébevonóval vagy csokiöntettel bevonjuk. Karácsonyi cukorkával tehetjük igazán ünnepivé.