Húskészítmények Legutóbbi cikkeink Magyar Élelmiszerkönyv Szakmai hírek Termékkörök Új termékkör Védjegyes termékek

Itt az idő, májasok! – Újabb pályázati lehetőség nyílt meg

Újabb közkedvelt termék vált elérhetővé a pályázók számára. Ezúttal a májasok és gyártóik előtt nyílik meg a lehetőség, hogy elnyerjék a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet. De érdemes résen lenni, mert a Magyar Élelmiszerkönyvnél szigorúbbak a KMÉ szabályai.

Már egy májas is lehet kiváló, amennyiben az előállítási körülményei eleget tesznek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak. És ez esetben nem elég csak a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályainak megfelelni.

Füstölt és füstöletlen készítmények egyaránt nevezhetnek. A kiváló májasok természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, sertés-, marha- vagy baromfimájból, húsból, gyártási szalonnából, ehető belsőségekből, adalék-és ízesítőanyagokból álló, hidegen kenhető termékek.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a 25% -os, akár kétféle állatból származó májtartalom már elég ahhoz, hogy egy terméket májasnak nevezzünk. Ezzel szemben a kiváló minőségű májasnak legalább 30% májat kell tartalmaznia, amely egy állatból származik. Kivétel a borjú-, baromfimájas, amelyek esetében a kétféle, minimum 25% májtartalom is megengedett.

Fontos különbség még, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvvel ellentétben a KMÉ nem engedélyezi a csontokról mechanikusan lefejtett hús felhasználását.

A késztermék só-, zsír-, fehérje- és kalciumtartalma is meghatározott. A részletes, speciális tanúsítási követelményeket a KMÉ honlapján olvashatja.

A pályázatokat a védjegyiroda folyamatosan várja és munkatársai bármilyen kérdés esetén szívesen állnak rendelkezésre a vedjegy@elbc.hu és a +36 30/306 4238 elérhetőségeken.

 

További FRISS HÍREKÉRT KÖVESD FACEBOOK ÉS INSTAGRAM OLDALUNKAT!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek