Az ENSZ 2016-ot a hüvelyesek évének választotta, ennek hatására pedig a FAO kezdeményezte, hogy február 10-én tartsuk a hüvelyesek napját. Van néhány nyomós okunk arra, hogy miért fogyassz többet ezekből a zöldségekből, és el is mondjuk! Ráadásul a KMÉ-nél már pályázható a kiváló minőségű fagyasztott zöldbab és zöldborsó.
Akár szuperélelmiszereknek is nevezhetnénk őket, hiszen a hüvelyesek amellett, hogy olcsók, mindenki számára elérhetőek, számos jó tulajdonságuk van, amik miatt mindenféle étrendbe érdemes beilleszteni őket.
Ha vegetáriánus vagy, vagy szeretnéd csökkenteni a húsfogyasztást, akkor jó, ha tudod, hogy a zöldborsó, a bab, a csicseriborsó, a lencse és a sárgaborsó is mind olyan zöldségek, amikkel pótolhatod az állati fehérjéknek egy jelentős részét.
Magas rosttartalmuk miatt jót tesznek az emésztésnek. A diétába is tökéletesen beilleszthetők, ugyanis alacsony a zsírtartalmuk. Csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, így amellett, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, kisebb mennyiségtől is jól lakhatunk.
Rengeteg vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak a hüvelyesek. Magas a B5- és E-vitamin tartalmuk, folsavban, magnéziumban, kálciumban, rézben és vasban is gazdag zöldségek.
Nekünk, magyaroknak a hüvelyesekről azonnal a főzelék jut eszünkbe, de nagyon változatos a felhasználási módjuk. Gondoljunk csak a csicseriborsóból készült falafelre, de a lencséből is lehet húsmentes fasírtgolyót készíteni. Leves, egytálétel, saláta, szendvicskrém is mind készülhet belőlük, sőt, ha szeretünk kísérletezni a vörösbabot csokoládéval is párosíthatjuk.
Hüvelyesekre fel! Zöldbabból és zöldborsóból a KMÉ már keresi a kiválót.
Böngéssz védjegyes termékkeresőnkben!
Csatlakozz Facebook és Instagram-közösségünkhöz, és válj tudatosabb vásárlóvá!