Legutóbbi cikkeink Vásárlói hírek

Így ettek ők – Híres költőink kedvenc ételei

Budapest kávéházaiban egykor szinte harapni lehetett az irodalmat. Az evés-ivás gyakori témája volt a verseknek. Persze volt, akinek tüzelőre sem telt, miközben kulináris örömökről írt. Összegyűjtöttük kedvenc költőink kedvenc ételeit, amiket akár KMÉ-védjegyes alapanyagokból is elkészíthetünk.

költőink

József Attiláról köztudott, hogy szegény családból származott. Első ismert versében így ír: „De szeretnék gazdag lenni, Egyszer libasültet enni, Jó ruhába járni kelni, S öt forintér kuglert venni”.

A kugler tulajdonképpen a minyon volt, amelyet az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Pesten, és melyet még 1920-ban is kuglernek hívtak. Az alaptésztához elengedhetetlen a kiváló minőségű vaj, valamint a tojás és a finomliszt, amikre már lehet pályázni. De a kiváló libasültért is elindult a verseny a libahúsok között.

Ady Endréről úgy hírlik, hogy ha vacsorázni hívták, akkor az ételből alig evett, ellenben a bor és a kávé szinte ki sem került a kezéből. Inkább az egyszerűbb ételeket szerette: a lencsefőzeléket pörköltszafttal, a puliszkát vagy a túrós palacsintát, fánkot. Mi használjunk hozzá védjegyes túrót!

Minden bizonnyal gyakran került sütemény az asztalra. Legalábbis Ady Lőrincné, Ady édesanyjának recepteskönyve – amely 2014-ben nyomtatásban is megjelent – erről tanúskodik. A receptek között meglepően sok diós sütemény akad, de „omlós csókocska” vagy „londoni rudacska” is készülhet a konyhánkban. Ha sütemény, akkor biztosan kell hozzá egy adag kiváló minőségű vaj.

Petőfinek ritkán tellett étteremre, inkább saját maga főzte a kukoricagombócot, amit akkoriban vagy levesbetétként, vagy pedig mákba és morzsába forgatva fogyasztottak. Talán túl sokszor is, mert A helység kalapácsában így ír: „Én kendet utálom, mint a kukorica-gölődint!” Más a helyzet a gulyással – amit reggelire is szívesen megevett – és a túrós tésztával, amit többször is említ. Az Úti levelekben, Füzesabonyban, 1847. május 13-án ezt írta: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” De az Arany Jánoshoz írt versében még esküszik is a csuszára: „Esküszöm neked a túróstésztára, meg a pipámra!”

A magyar költészet napját „Petőfiesen” egy teljes egészében kiváló minőségű csuszával méltóképpen megünnepelhetjük.

Böngéssz védjegyes termékkeresőnkben!

Csatlakozz Facebook és Instagram-közösségünkhöz, és válj tudatosabb vásárlóvá!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek