Interjú Legutóbbi cikkeink Szakmai hírek Vásárlói hírek

Garancia a garanciában: a Nébih szakmai támogatása a KMÉ mögött

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy a minőség garanciája a hazai élelmiszerek viszonylatában. Ennek a garanciának az alapja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szaktudása, amely arra nyújt biztosítékot, hogy kizárólag az igazoltan kiváló minőségű élelmiszerek viselhessék a KMÉ-védjegyet. De vajon mikor és miben nyilvánul meg ez a szakmai támogatás? Egyáltalán miért elkötelezett a Nébih a KMÉ mellett? Na és merre tovább? – ezekről kérdeztük dr. Nemes Imrét, a hivatal elnökét.

Hogyan kapcsolódik a Nébih a KMÉ-védjegyhez?

Mindennapi munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a tudatos vásárlók igényei egyre inkább a biztonságos és kiváló minőségű, ugyanakkor fenntartható élelmiszerek irányába tolódnak. A boltok polcain felsorakozó választék hatalmas, már csak ezért sem könnyű feladat az élelmiszerek széles palettáján megtalálni azokat a termékeket, amelyek kiemelkednek a többi közül. Fogyasztóként nagyon is életszerű elvárás, hogy a Nébih ma már ne csak az élelmiszerbiztonságra jelentsen garanciát, hanem a másik két szempontból – tehát a kiemelkedő minőség és a fenntarthatóság tekintetében – is segítsen a vásárlóknak a választásban.

Jelenleg Magyarországon ehhez a KMÉ-védjegy nyújtja a legmegbízhatóbb útmutatást. A nemzeti minőségrendszer hátterében ugyanis egy objektív és átfogó kritériumrendszer áll, amelynek kialakításában többek között a Nébih szakemberei is közreműködnek. A kezdetektől fogva részt veszünk a speciális tanúsítási követelmények kidolgozásában. Koordináljuk a Nébih Termékmustrákat, valamint szaktudásunkat, eszközeinket adjuk ezekhez a komplex összehasonlító vizsgálatokhoz. Közreműködünk a védjegy iránt benyújtott pályázatok elbírálásában. Sőt, a védjegy odaítélését követően is akad feladatunk, hiszen támogatjuk védjegyhasználó partnereink kommunikációját, díjazzuk példamutató kezdeményezéseiket (pl. Év Boltja, Zöldinnovációs Expo).

Látszik, hogy a Nébih szakmai támogatása a teljes védjegyhasználati ciklus minden elemében, folyamatosan jelen van. Olyan a Nébih a KMÉ-védjegy mögött, mint egyfajta garancia a garanciában. Biztosíték arra, hogy csak az igazoltan kiváló élelmiszerek kaphatják meg a KMÉ-védjegyet. És tanúsítja, hogy ez a kiválóság a védjegyhasználat három éve alatt végig, változatlanul fennmarad.

Egyre inkább begyűrűzik a köztudatba a rövid ellátási lánc fogalma. Hogyan viszonyul ehhez a Nébih és a KMÉ?

Abszolút összhangban vagyunk, közösek a céljaink. A rövid ellátási lánc (vagy ahogyan szakmai berkekben emlegetni szoktuk, a REL) a fenntarthatóságot támogatja, amiként azt támogatja a Nébih és a KMÉ-védjegy, valamint a teljes jogszabályi környezetünk is.

A közétkeztetés tárgyú közbeszerzésekről szóló rendelet előírja, hogy a közétkeztetést nagy arányban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni. Nagy örömünkre a KMÉ tanúsító védjeggyel ellátott termékeknél mindkét kiemelten fontos szempont tetten érhető. Egyrészt maga a rendelet is a helyi termékek közé sorolja a KMÉ-védjegyes élelmiszereket. Másrészt elmondhatjuk, hogy a KMÉ-védjegyes pályázóink részéről a 100 km-en belül történő alapanyag-beszállítás az egyik leggyakrabban választott fenntarthatósági vállalás, azaz számukra is hangsúlyos a rövid ellátási lánc érvényesülésének segítése.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a közétkeztetési közbeszerzések során kifejezetten plusz pontot jelent, ha valaki KMÉ-védjegyes terméket használ fel alapanyagként, mivel így garantáltan kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült ételek kerülnek a fogyasztók asztalára.

Bátran kijelenthetjük, hogy a KMÉ-védjegyes élelmiszerek nemcsak a kiváló minőségre és élelmiszerbiztonságra vonatkozó elvárásoknak felelnek meg, hanem fenntarthatósági szempontból is jól teljesítenek. Vagyis a KMÉ révén egy egészen korszerű, az Európai Unió által is messzemenően elismert minőségrendszert sikerült megalkotnunk.

Ha már szó esett a korszerűségről… Merre tovább?

A KMÉ-nél jelenleg 14 termékkategóriában mintegy 50 féle termékre lehet pályázni, köztük vannak a tejtermékek, húskészítmények, friss húsok, friss, feldolgozott és gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tojástermékek, tojás, száraztészták, puffasztással és pirítással előállított gabonatermékek, malomipari termékek.

A termékleírások kidolgozása folyamatosan zajlik, tehát a jövőben újabb pályázatok nyílnak majd meg. A pályázható termékkörök kidolgozásakor és megnyitásakor figyelembe vesszük a gazdasági szereplők részéről beérkező igényeket és a fogyasztói trendeket is.

Kicsit visszakanyarodva a REL gondolatvilágához, szeretnénk egyre hangsúlyosabbá tenni, hogy a KMÉ-védjegy a helyi termelők előtt is nyitva áll. Örömünkre szolgálna, ha minél több, a minőség iránt elkötelezett, a fenntarthatósági szempontokat is fontosnak tartó termelő csatlakozna a nemzeti minőségrendszerhez. Velük együtt tudjuk elérni, hogy a KMÉ betöltse azt a szerepét, amiért létrejött, azaz kiemelje és előnyhöz juttassa a hazai előállítású, helyi, igazoltan jó minőségű élelmiszereket.

pályázzon Ön is a kmé-védjegyre!

FRISS HÍREKÉRT KÖVESse
FACEBOOK ÉS INSTAGRAM OLDALUNKAT!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek