Legutóbbi cikkeink Termékkörök Vásárlói hírek Zöldség-gyümölcs

Élet, erő, paprika

Ugye veled is történt már olyan, hogy az éjszaka közepén leizzadva ébredtél a legrosszabb rémálmodból? Ilyen érzés lenne a magyar szakácsoknak és szakácsnőknek, ha többé nem lenne paprika. Ez az alapanyag soha nem hiányozhat a konyhánkból. Őrölve, sütve, főzve, mindenhogy akarjuk!

Bár a paprika eredetileg Dél-Amerikából származik, mára megkerülhetetlen alkotóeleme lett a magyar konyhának és ezzel a magyar identitásnak. Paprikás csirke, paprikás krumpli… ezekről mindenki tudja, hogy magyar. És erről az 1930-as években Szent-Györgyi Albert is gondoskodott, amikor Nobel-díjat kapott kutatásaiért, amelyhez paprikából vonta ki a C-vitamint. Merthogy tele van vele. Emellett magas a rosttartalma, megtalálható benne B6, E- és A-vitamin, valamint folsav is.

Megszámolni szinte lehetetlen, hogy hányféle paprika létezik világszerte, az egészen apró, csípős típusoktól a hatalmas, húsos fajtákig. Hamarosan már KMÉ-védjegyes is lesz közöttük. Nézzük azokat, amiket itthon is könnyen beszerezhetünk!

A TV, azaz tölteni való paprikát nem kell senkinek bemutatni. A legjobb nyersen, egy szelet vajas kenyér mellé, de rendszerint töltjük darált hússal és a pörköltbe is ez kerül.

A kápia paprika kicsit égetten a legjobb, remek alapanyag grillezéshez. Szokták olajban tartósítva is árulni, de a kápia az ajvár, azaz a sült paprikakrém alapanyaga is.

A kaliforniai paprikánál a zöld, a sárga és a piros fajtának némileg eltérő íze van. Ezt a vastag húsú paprikát használják leginkább ázsiai ihletésű ételekhez, de jól áll neki az is, ha megtöltjük valamivel vagy rádobjuk a grillre.

A hegyes erősre magyar ember nem mond nemet! Legfeljebb kivágja a paprika ereit és magok nélkül eszi meg.

A paprika tudományos neve egyébként a Capsicum. A capsicum arra a bizonyos csípősségre utal, amit egyesek imádnak, mások meg épp ezért a biztonság kedvéért mag és erezet nélkül eszik az összes paprikát. A kapszaicin nevű anyag felel a paprika erejéért, ennek alapján, úgynevezett Scoville-skálán lehet mérni, hogy mennyire csíp. Mert bizony vannak brutálisan csípős fajták is. De a magyarok többnyire megelégszenek a szárított cseresznye vagy ceruzapaprikával is, ami gyakori vendég a halászlében és a gulyásban is.

Vásárláskor figyeljünk rá, hogy fényes, sima legyen a paprika héja, ne legyen rajta puha folt. De a hibátlan, ráncos paprikától egy lecsónak sem lett még rosszabb az íze.

Böngéssz védjegyes termékkeresőnkben!

Csatlakozz Facebook és Instagram-közösségünkhöz, és válj tudatosabb vásárlóvá!

szechenyiSticker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom További információk

Adatvédelmi irányelvek