A már évezredes hagyományokkal rendelkező kovászos kenyér napjainkban is kiemelt szerepet tölt be a táplálkozásban. A kimagasló minőségű kovászos kenyér előállítása szakértelmet és gondosan válogatott alapanyagokat igényel, mindamellett, hogy szigorú előírásoknak is meg kell felelnie. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy a kiválóságot garantálja, és olyan vállalkozások pályázhatnak rá, akik vállalják a Speciálisi Tanúsítási Követelményekben (STK) meghatározott feltételeket.
A KMÉ-védjegyes kovászos kenyér kizárólag hazai lisztből készülhet, amelynek DON toxin tartalmát negyedévente ellenőrizni kell. Ez biztosítja, hogy a kenyér alapanyagaként szolgáló gabona, mentes legyen az egészségre káros anyagoktól, és garantáltan megbízható forrásból származzon.
A termék csakis a Magyar Élelmiszerkönyvben (MÉ) meghatározott összetevőkből állhat, az alábbi kivételekkel, melyek viszont az előállítás során nem alkalmazhatóak:
- kovászt helyettesítő kovászkészítmény,
- szójatermékek,
- tartósítószerek,
- étkezési ecetsav és ételecet,
A KMÉ-védjegyes kenyér előállítása kizárólag közvetett, kovászos technológiával történhet, amely lehet élesztős vagy hozzáadott élesztő nélküli. Amennyiben a kenyér hozzáadott élesztő nélkül készül, starterkultúra sem használható.
A kovász nagyságának legalább 40%-nak, sűrűsége minimum 60%, érési ideje pedig legalább 10 órának kell lennie.
A savfok, rozskenyerek és teljes kiőrlésű kenyerek esetében legalább 5-10, egyéb kenyerek esetében legalább 4 -8 között kell, hogy legyen.
A védjeggyel ellátott kovászos kenyér fagyasztásra nem készülhet.
Miért érdemes a KMÉ-védjegyre pályázni?
A KMÉ-védjegyes kovászos kenyerek készítői elkötelezettek a természetes és egészséges alapanyagok használata mellett, miközben a tradicionális kenyérsütési eljárásokat követik. A megfelelő érlelési idő biztosítja az egyedi ízvilágot és a kiváló emészthetőséget biztosít a fogyasztók számára, akik már tudatosan keresik az átlagos kínálatból kiemelkedő, garantáltan kiváló minőségű kenyereket.
A KMÉ-védjegy és a mögötte álló szakmai hitelesség növeli a fogyasztói bizalmat, a termékek iránti elköteleződést, ezáltal a piaci részesedést. Legutóbbi lakossági felmérésünk alapján a KMÉ-védjegy által garantált kiváló minőségért több, mint 11 % -os felárat is hajlandóak fizetni.
Pályázzon Ön is a KMÉ-védjegyre!
Ha Ön elkötelezett a minőségi kenyérkészítés iránt, itt az idő, hogy termékével pályázzon a KMÉ-védjegyre! Nézze meg a Speciális Tanúsítási Követelményeket (STK) a KMÉ hivatalos weboldalán, és adja be pályázatát még ma! Legyen az Ön kenyere is a kiválóság jelképe!
Iratkozzon fel vállalkozói hírlevelünkre ,
hogy élen járhasson a minőségi élelmiszerek piacán.
Maradjunk kapcsolatba!